• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

RUSKÉ VEJCE

vlašský salát dle receptu dole
majonézový přeliv dle receptu dole
5 vajec, uvařit natvrdo, oloupat, přepůlit
10 plátků dušené šunky, nakrájet na proužky
10 sterilovaných okurek, nakrájet do vějířků
3 sterilované kapií
10 růžiček petrželové natě

Prezentace: na talíře dát porci vlašského salátu, do středu udělat lžící prohlubeň, tam vložit polovinu natvrdo vařeného vejce řezem dolů, vejce přelít jednou lžící majonézového přelivu, přes přeliv položit proužek kapie, na vejce položit růžičku zelené petržele, vedle salátu položit jednu okurku nakrájenou do vějířku. 
Víno: sekt; Rulandské šedé, kabinet.
Příloha: bílé pečivo.

Vlašský salát
600 g brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout
300 g kvalitního šunkového salámu (ne salámy ze separátu s obsahem kostí a peří)
160 g sterilovaných okurek
50 g sterilovaného celeru
50 g sterilovaného hrášku
100 g mrkve, uvařit, nakrájet na kostičky
200 g majonézy
100 g bílého jogurtu
1 lžíce plnotučné hořčice
2 lžičky worcesterské omáčky
1 lžička citrónové šťávy
1 lžička cukru
½ lžičky pepře
sůl

Brambory oloupat, nakrájet na kostičky, salám nakrájet na nudličky, vložit do mísy.
Přidat ostatní suroviny, promíchat.
Dochutit pepřem, solí.

Majonézový přeliv
8 lžic majonézy
2 lžíce mléka
1 lžička octa
1 lžíce studeného aspiku

Všechny suroviny dát do misky, prošlehat.
Poznámka: pro rychlou přípravu postačí majonéza, mléko, ocet.

VEJCE S KŘENEM

4 vejce, uvařit natvrdo, nakrájet na plátky
2 lžíce křenu
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
pepř
sůl

Prezentace: plátky vajec rozložit na talíř, vejce mírně opeřit, osolit, posypat křenem, přelít olivovým olejem, posypat zelenou petrželí.

PLNĚNÁ VEJCE

12 vajec
2 lžíce majonézy
3 lžíce vykapaného bílého jogurtu
20 dkg šunky, drobně nakrájet
1 lžička dijonské hořčice
¼ lžičky mleté chilli papriky
1 kapie, nebo červená paprika, nakrájet na proužky
mletá paprika
pepř
sůl

Vejce uvařit natvrdo, oloupat, nechat vychladnout, podélně přepůlit, vyndat žloutky.
V misce smíchat žloutky, majonézu, jogurt, hořčici, mletou chilli papriku, šunku, dochutit pepřem, solí.
Směsí naplnit bílky, posypat mletou paprikou, přidat proužek červené papriky.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ