ZNOJEMSKÝ GULÁŠ 5 osob
80 dkg hovězího předního, nejlépe falešná svíčková (prostřední část plece)
5 dkg špeku, drobně nakrájet
1 lžíce sádla nebo podle potřeby
4 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce majoránky
1 lžíce mleté papriky
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
5 zrnek celého pepře
½ lžičky kmínu
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
1,5 dcl červeného vína
1 kyselá okurka, drobně nakrájet
pepř
sůl
Připravit jíšku: v menším kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minutu míchat, zředit vývarem.
Maso nakrájet na kostky 2,5 cm, opepřit, osolit.
V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, přidat špek, cibuli, kmín, smažit 10 minut, až začne cibule hnědnout, podle potřeby přidat sádlo, cibule se musí smažit v tuku, ne pouze na tuku.
Přidat, česnek, papriku, papriku rozpustit v tuku, zředit vínem, zredukovat, přidat dostatečné množství horkého vývaru, přidat zředěnou jíšku, celý pepř, maso, rajský protlak, promíchat, dusit 30 minut.
Maso přendat do kastrolu, vyndat celý pepř, šťávu rozmixovat, scedit a propasírovat na maso, případně zředit horkým vývarem, přidat majoránku, kyselou okurku, provařit, ochutit pepřem, solí.
Příloha: bramborové knedlíky, houskové knedlíky, šťouchané brambory, vařená rýže.