fazole ani čočku nemixovat
250 g hrachu
2 lžíce hladké mouky
3 lžíce másla
½ lžíce másla na závěr do polévky
2 l vody
1 dcl mléka nebo 2 lžíce smetany
menší cibule, hrubě nakrájet
menší cibule, drobně nakrájet
½ mrkve, drobně nakrájet
½ petržele, drobně nakrájet
kousek celeru, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
1½ lžička majoránky
zelená petržel, drobně nakrájet
1 lžička saturejky
pepř
sůl
bílé pečivo, nakrájet na kostičky, osmahnout
1. Hrách namočit přes noc.
2. Hrách zalít vodou, přidat hrubě krájenou cibuli, hrách uvařit doměkka, rozmixovat.
3. V hrnci rozpustit 2 lžíce másla, přidat zeleninu, osmahnout, přidat drobně krájenou cibuli, osmahnout
4. Přidat mouku, udělat jíšku, zředit vodou z hrachu, vodu, vařit 15 minut.
5. Přidat česnek, zelenou petržel, majoránku, saturejku, provařit 5 minut.
6. Přidat mléko, provařit, ještě rozmixovat.
7. Přidat ½ lžíce másla, promíchat.
Do talíře vložit osmažené bílé pečivo, zalít polévkou.