• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
středa 16 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

VAJEČNÁ SEDLINA

VAJEČNÁ SEDLINA

0,5 dcl mléka
0,5 dkg polohrubé mouky
2 vejce
1 žloutek
špetka muškátového květu
½ hrsti zelené petrželky, drobně nakrájet
máslo na vymazání hrnku

V mléce rozmíchat vejce a žloutek, míchat 15 minut.
Vmíchat muškátový květ a petrželku.
Vymazat hrnek máslem, vlít rozmíchaná vajíčka, zakrýt pokličkou.
Do většího hrnce vložit pařník na knedlíky, přidat vodu, na pařník postavit hrnek s vajíčky, hrnec zakrýt poklicí a vařit 30 minut.
Sedlinu vyklopit, nakrájet na proužky. 

BRAMBOROVÁ POLÉVKA

BRAMBOROVÁ POLÉVKA 5 osob

1,5 l vody
6 dkg brambor, oloupat, nakrájet na kostičky
½ mrkve, nakrájet na kostičky
1 petržel, nakrájet na kostičky
1/8 celeru, nakrájet na kostičky
2 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce másla, na jíšku
1 lžíce hladké mouky, na jíšku
1 dkg sušených hub, propláchnout studenou vodou, namočit do mléka, scedit
(nebo 20 dkg čerstvých, nakrájet na plátky, 10 minut dusit na másle)
4 zrnka pepře
1 bobkový list
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
½ lžičky kmínu
2 lžičky majoránky
pepř
sůl

V hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu, zředit celým množstvím vody, přidat, kmín, bobkový list, celý pepř, houby, vařit 20 minut.
Přidat brambory, vařit, až brambory téměř změknou.
Přidat zeleninu, vařit, až zelenina změkne.
Vmíchat majoránku, česnek, krátce provařit.
Ochutit pepřem a solí.
Prezentace: jednotlivé porce polévky sypat zelenou petrželí.

CHŘESTOVÁ POLÉVKA

CHŘESTOVÁ POLÉVKA 5 osob

40 dkg chřestu
1,25 l zeleninového vývaru
1 lžíce másla, na jíšku
1 lžíce hladké mouky, na jíšku
1,5 dcl smetany na šlehání
1 žloutek
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
¼ lžičky muškátového květu
bílý pepř
sůl

Chřest oloupat, odkrojit hlavičky, uvařit zvlášť v osolené vodě.
Odkrojit spodní dřevnaté části, odstranit.
V hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu, přidat muškátový květ, zředit celým množstvím vývaru, mírně osolit.
Stonky nakrájet na kousky, vložit do vývaru, vařit, až změknou, rozmixovat.
Vývar přecedit a kousky prolisovat do scezené polévky, vařit 10 minut.
Promíchat žloutek se smetanou.
Polévku odstavit z plotny, vmíchat žloutek se smetanou, dochutit pepřem, solí.
Prezentace: do jednotlivých porcí polévky vložit vařené hlavičky chřestu, posypat zelenou petrželí.

ŽAMPIÓNOVÁ POLÉVKA

1 l drůbežího vývaru
¼ l mléka
1 dcl smetany na šlehání
1 cibule, drobně nakrájet
25 dkg žampiónů, oloupat, nakrájet na plátky
10 dkg žampiónů, oloupat, nakrájet na čtvrtky
1 lžíce másla
1 lžičky citrónové šťávy
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
bílý pepř
sůl

V hrnci rozpustit máslo, přidat cibuli, osmažit, přidat žampióny, citrónovou šťávu, trochu vývaru, pepř, dusit 8 minut. Čtvrtky žampiónů vyndat, dát stranou.
Přidat polovinu vývaru, rozmixovat.
Přidat zbytek vývaru, mléko, smetanu, čtvrtky žampiónů, provařit, ochutit pepřem, solí.
Prezentace: jednotlivé porce polévky posypat zelenou petrželí.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ