(Ke svaření je vhodnější červené víno, protože obsahuje tanin.)
Červené víno
8 dcl červeného vína (Svatovavřinecké; Merlot)
12 lžiček cukru
8 hřebíčků
1 badyán
1 ks skořicové kůry
šťáva z ½ citrónu
4 plátky pomeranče
Do hrnce nalít víno, přidat cukr, hřebíčky, badyán, skořici, zahřát.
Těsně před bodem varu odstavit z plotny, přidat citrónovou šťávu, zamíchat, scedit.
Prezentace: svařené víno nalít do sklenic, přidat plátek citrónu, podle chuti přidat cukr.
Bílé víno
8 dcl bílého vína (Pálava; Rulandské šedé)
12 lžiček cukru
8 hřebíčků
1 ks skořicové kůry
4 plátky citrónu
Do hrnce nalít víno, přidat cukr, hřebíčky, skořici, zahřát.
Těsně před bodem varu odstavit z plotny, přidat citrónovou šťávu, zamíchat, scedit.
Prezentace: svařené víno nalít do sklenic, přidat plátek citrónu, podle chuti přidat cukr.