• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
středa 16 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KOUSKY KUŘETE S MEDEM

  • 450 g kuřecích prsou, nakrájet na proužky
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
  • 3 lžíce hrnku medu
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce maizeny
  • ½ lžičky drobně krájeného zázvoru
  • 2 velké mrkve, krájet na proužky
  • 2 stonky celeru, krájet na proužky
  • ½ hrnku oříšků
  • sádlo na smažení
  • sůl

1. Smíchat pomerančovou šťávu, med, sojovou omáčku, maizenu, zázvor.
2. Na pánvi rozehřát lžíci sádla, přidat mrkev, celer, smažit 3 minuty a dát do síta okapat.
3. Přidat sádlo rozehřát, po částech smažit maso, cca 2 minuty jednu várku, osmažené maso dát do síta okapat.
4. Na pánev vložit oříšky, smažit 1 minutu, míchat, přidat maso, zeleninu, přidat omáčku, provařit.
Víno: Svatovavřinecké.

MEDOVÉ KUŘE S PAPRIKOU, RAJČETEM A OLIVOVÝM OLEJEM

  • 4 kuřecí prsa (při grilování - nechat vcelku, při smažení na pánvi - nakrájet na větší kousky)
  • ½ červené papriky, odstranit slupku a drobně nakrájet
  • ½ zelené papriky, odstranit slupku a drobně nakrájet
  • 4 lžíce medu
  • ¼ lžičky soli
  • 1 rajče, odstranit bílou dužinu, oloupat, drobně nakrájet
  • 1 menší cibule, drobně nakrájet
  • 1 zelená paprika, odstranit slupku
  • 12 oliv drobně nakrájet
  • 1 lžička octa
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sádlo na smažení
  • pepř
  • sůl

1. Smíchat nakrájenou červenou papriku, 2 lžíce medu, špetku soli v této směsi obalit kuřecí maso.
2. Na pánvi rozehřát sádlo, osmažit maso. 

Omáčka
Smíchat zbývající 2 lžíce medu, špetku soli, rajčata, zelenou papriku, olivy, ocet, citrónovou šťávu a olivový olej, promíchat.
Příloha: vařená rýže
Prezentace: Omáčku dát na talíři mezi maso a rýži.
Víno: Neuburgské, pozdní sběr.

KOUSKY KUŘETE PEČENÉ V MEDU

  • 1,2 kg kuřecího masa nakrájet na větší kousky
  • ¾ hrnku medu
  • ¾ hrnku másla
  • ¾ hrnku mléka
  • 3 lžičky hořčice
  • ½ lžičky papriky
  • pepř
  • sůl
  • olej

1. Obalit kuřecí maso v medu.
2. Smíchat máslo, mléko, hořčici, sůl, pepř a do této směsi namáčet kousky kuřete.
3. V pánvi rozpálit větší množství oleje a maso osmažit.
Víno: Pálava, pozdní sběr.

GLAZOVANÉ KUŘE S PÁLIVÝMI TŘEŠNĚMI A MEDEM

  • 4 kuřecí prsa bez kůže
  • ¾ hrnku třešňového džusu
  • ¼ hrnku medu
  • 1 lžičky soli
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky drcených chilli papriček
  • ¼ drceného nového koření
  • ½ hrnku sušených třešní nebo hrnek třešní z kompotu, nakrájet.
  • ½ hrnku vody, pokud jsou použity sušené třešně
  • 2 lžíce maizeny
  • 3 lžíce sádla
  • pepř
  • sůl

1. Do pekáče nalít rozpuštěné sádlo a na něj rozložit kuřecí maso, osolit, opepřit, dát stranou.
2. Smíchat třešňový džus, sůl, med, skořici, chilli papričky, nové koření a nechat projít varem.
3. Odebrat půlku směsi, dát stranou. Druhou půlku nalít na kuřecí maso.
4. Maso dát péct při 180°C na dobu 40 minut, jednou obrátit.
5. Maso dát stranou, vyškvařenou tekutinu slít.
6. Do slité tekutiny vmíchat třešně, maizenu, (vývar – pokud jsou třešně sušené) a provařit, tuto omáčku přelít přes kuře.
Víno: Moravský muškát.

 

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ