- 600 g ryby
- 1 lžíce másla
- 0,5 dcl rybího vývaru
1. Řízky ryby (lososa krájet s kůží).
2. Smažit na másle na pánvi kůží dolů 1 minutu, pak řízky krátce osmažit ze všech stran.
3. Položit na pekáč kůží dolů, podlít rybím vývarem, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péci 8 minut.
4. Po vyjmutí z trouby osolit, mírně přelít olivovým olejem.
Vinná omáčka
- 100 g šalotky, drobně nakrájet
- 2 dcl bílého vína
- 0,5 dcl citrónové šťávy
- 1 bobkový list
- 4 kuličky pepře
- špetka tymiánu
- 3 dcl rybího vývaru
- 1 dcl smetany ke šlehání
- 1 lžička másla
1. Do kastrolu dát cibuli, koření, víno, citrónovou šťávu.
2. Redukovat téměř dosucha.
3. Přidat rybí vývar, přivést k varu, přidat smetanu, promíchat, přidat máslo, promíchat, zastavit přívod tepla.
Zelenina
- květák
- brokolice
- malé mrkve
- 1 lžíce másla
Vložit do vařící osolené vody, povařit, prudce zchladit.
Příloha: těstoviny, pečená bramborová kaše.
Víno: Ryzling vlašský, kabinet.