• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 17 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ŽLOUTKOVÉ VĚNEČKY

180 g polohrubé mouky
¼ l vody
100 g másla
4 vejce
špetka soli
tuk na pomazání papíru na pečení
mouka na posypání papíru na pečení

Do menšího hrnce dát vodu, sůl, máslo, promíchat.
Když se voda začne vařit, přidat mouku a vytrvale míchat na kraji plotny, až vznikne hladké lesklé těsto.
Sundat kastrol z plotny, míchat těsto do vychladnutí, postupně vmíchat vejce.
Těsto naplnit do sáčku a nastříkat věnečky na papír na pečení.
Plech s věnečky vložit do trouby rozehřáté na 200°C, po 5 minutách snížit teplotu na 160°C.
Péct dozlatova. Troubu v průběhu pečení neotevírat.
Vychladlé věnečky podélně rozříznout na dvě části a naplnit žloutkovým krémem a přelít cukrovou polevou.

Žloutkový krém:
3 dl smetany na šlehání
100 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 lžíce mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
2 žloutky
2 lžíce rumu
Pudinkový prášek rozmíchat s vodou.
Do kastrolu dát smetanu, cukr, ve vodě rozmíchaný pudinkový prášek.
Vařit a míchat do zhoustnutí, odstavit z plotny, vmíchat rum a žloutky.

Cukrová poleva:
150 g moučkového cukru
voda
1 lžíce citrónové šťávy.
Do misky dát cukr, přidat vodu, citrónovou šťávou, míchat, až směs zbělí.

VĚTRNÍKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA

160 g hrubé mouky
¼ l vody
špetka soli
60 g másla
3 vajec
špetka prášku do pečiva
tuk na pomazání papíru na pečení
mouka na posypání papíru na pečení

Do menšího hrnce dát vodu, sůl, máslo, promíchat.
Když se voda začne vařit, přidat mouku a vytrvale míchat na kraji plotny, až vznikne hladké lesklé těsto.
Sundat kastrol z plotny, míchat těsto do vychladnutí, vmíchat prášek do pečiva a postupně vejce.
Těsto naplnit do sáčku a nastříkat bochánky na papír na pečení.
Plech s bochánky vložit do trouby rozehřáté na 200°C, po 5 minutách snížit teplotu na 160°C.
Péct dozlatova, cca ještě 15 minut. Troubu v průběhu pečení neotevírat.
Vychladlé věnečky podélně rozříznout na dvě části a naplnit žloutkovým krémem a přelít cukrovou polevou.

Náplň:
Žloutkový krém:
3 dl smetany na šlehání
100 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 lžíce mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
2 žloutky
2 lžíce rumu
2 kelímky smetany na šlehání
Pudinkový prášek rozmíchat s vodou.
Do kastrolu dát smetanu, cukr, ve vodě rozmíchaný pudinkový prášek.
Vařit a míchat do zhoustnutí, odstavit z plotny, vmíchat rum a žloutky.

Šlehačka: ušlehat tuhou šlehačku, mírně osladit.

JABLEČNÝ KOLÁČ

těsto
80 g hladké mouky
60 g hrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
70 g másla, povolit
2 lžičky moučkového cukru
1 lžíce mléka
1 vejce

Jablečná náplň
½ kg jablek, oloupat, nakrájet na plátky
2 lžíce rozinek
100 g cukru krupice (nebo moučky)
1 lžíce másla
vanilkový lusk
nastrouhaná citrónová kůra, z ½ citrónu
1 lžíce maizeny, rozmíchat v troše studené vody
špetka mleté skořice

Drobenka
250 g hladké mouky
125 g másla, nechat povolit
100 g cukru krupice
1 prášek do pečiva
1 vejce

Ozdoba
šlehačka
jahody, maliny, borůvky

1. Vypracovat těsto, dát na 1 hodinu do chladu.
2. Vyválet plát pro uložení do formy, dát do trouby péct při 190°C, upéct na polovinu.
3. Udělat jablečnou náplň: na pánvi rozehřát máslo, přidat cukr, udělat karamel, zředit vodou.
4. Přidat jablka, vanilku, citrónovou kůru, skořici, rozinky, maizenu, dusit do poloměkka.
5. Připravit drobenku: v míse smíchat máslo, cukr, kypřící prášek, vejce
6. Na korpus dát jablečnou náplň, zasypat drobenkou, zapéct v troubě při 160°C stupňů cca 30 minut.
Po vychladnutí zdobit šlehačkou, přidat jahody, maliny, borůvky, atd.

LÍVANCE

LÍVANCE

1 kg hladké mouky, prosát
100 g cukru
1,25 l vlažného mléka
5 vajec
70 g čerstvého droždí
citrónová kůra z 1 citrónu, nastrouhat
¼ lžičky muškátového květu
1 sáček vanilkového cukru
sůl

1. Droždí rozetřít s trochou cukru, zalít mlékem, přisypat mouku, vypracovat hladké těsto.
2. Přidat vejce, zbytek cukru, muškátový květ, citrónovou kůru, vanilku, špetku soli, dát do tepla vykynout.
3. Do slazené šlehačky zašlehat lučinu.
4. Omáčka: Do kastrolu dát 1/3 borůvek, přidat cukr, zalít vodou, aby voda dosahovala po horní vrstvu borůvek, rozvařit, vmíchat maizenu, provařit, přidat zbylé borůvky, promíchat.
5. Z vykynutého těsta udělat lívance, vkládat do rozpáleného tuku, ale smažit pomalu.
6. Hotové lívance posypat skořicí s cukrem, potřít šlehačkou s lučinou, přelít borůvkovou omáčkou, posypat tvarohem, ozdobit čerstvým ovocem, lístky máty.

Náplň:
½ malého balení lučiny
1 kelímek smetany ke šlehání
1 lžička cukru
1 balíček vanilkového cukru
V misce našlehat lučinu s 1 lžící smetany.
Zbylou smetanu ušlehat s 1 lžičkou cukru na pevnou šlehačku, přidat k lučině, promíchat.

Omáčka:
borůvky
cukr
1 lžička kukuřičného škrobu (gustin), ne bramborový škrob, je kyselý
Uvedené suroviny promíchat.

Prezentace: lívance posypat mletou skořicí s cukrem, nastrouhaným tvrdým tvarohem, přidat čerstvé ovoce, lístky máty.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ