• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

KYNUTÉ OVOCNÉ KNEDLÍKY

Švestky, meruňky, třešně

750 g hrubé mouky + na podsypání těsta
30 g krystalového cukru
1 vejce
3 g droždí
600 g ovoce bez pecek
moučkový cukr na posypání knedlíků
1 vanilkový cukr
tvrdý tvaroh, nastrouhat
sůl

Smíchat moučkový cukr s vanilkovým cukrem.
Připravit kvásek: v misce rozmíchat droždí s trochou cukru, zalít trochou vlažného mléka, přidat trochu mouky, udělat řídké těsto, nechat na teplém místě 20 minut vykynout.
Do mísy dát zbytek mouky, vejce, kvásek, zbytek cukru, zbytek mléka, sůl, vypracovat hladké nelepivé těsto, dát na teplé místo vykynout na 40 minut.
Vál posypat moukou, těsto rozválet na plát vysoký 0,5 - 1 cm.
Těsto nakrájet na čtverce, naplnit ovocem, uzavřít, nechat ještě 15 minut kynout.
Vkládat do vařící mírně osolené vody, zamíchat, aby se neuchytily u dna, vařit 10 – 12 minut, v průběhu vaření knedlíky obrátit.
Knedlíky ihned po vyjmutí z vody propíchnout vidličkou, aby odešla pára a knedlíky se nesrazily.

OVOCNÉ KNEDLÍKY Z TVAROHOVÉHO TĚSTA

Švestky, meruňky, třešně

450 g hrubé mouky + na podsypání těsta
150 g měkkého tvarohu
200 g tvrdého tvarohu, drobně nastrouhat
50 g másla, do těsta
600 g ovoce bez pecek
2 vejce
1,5 dcl mléka
máslo, na polití knedlíků
moučkový cukr
sůl

V míse vyšlehat změklé máslo, přidat vejce, měkký tvaroh, polovinu mléka, promíchat.
Přidat mouku, zbytek mléka, vypracovat vláčné těsto.
Těsto vyválet na plát silný cca 0,5 cm, nakrájet na čtverce 5 x 5 cm, naplnit ovocem, zabalit.
Vkládat do vařící mírně osolené vody, promíchat, aby se neuchytily u dna.
Když knedlíky vyplavou, vařit ještě 1 minutu.
Prezentace: porci knedlíků posypat moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem, přelít máslem.
Víno: Muškát Ottonel.

OVOCNÉ KNEDLÍKY Z BRAMBOROVÉHO TĚSTA

Švestky, meruňky, třešně

500 g brambor, uvařit ve slupce
70 g krupice
200 g hrubé mouky + na podsypání těsta
1 vejce
600 g ovoce bez pecek
tvrdý tvaroh, drobně nastrouhat
moučkový cukr
máslo, na polití knedlíků
sůl

Vychladlé brambory nastrouhat, dát do mísy.
Přidat vejce, krupici, mouku, sůl, vypracovat tuhé těsto.
Těsto vyválet na plát silný cca 0,5 cm, nakrájet na čtverce 5 x 5 cm, naplnit ovocem, zabalit.
Vkládat do vařící mírně osolené vody, promíchat, aby se neuchytily u dna.
Když knedlíky vyplavou, vařit ještě 1 minutu.
Prezentace: porci knedlíků posypat moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem, přelít máslem.
Víno: Muškát Ottonel.

TRHANEC

450 g polohrubé mouky
30 g krystalového cukru
moučkový cukr na posypání
5 žloutků
5 bílků, vyšlehat pevný sníh s krystalovým cukrem
7 dcl mléka
40 g hrozinek, spařit
sůl
ovocný sirup (malinový, jahodový)
olej na smažení

V míse rozšlehat žloutky, přidat sůl, mléko a pomalu přisypávat mouku, vypracovat řídké těsto.
Přidat hrozinky, promíchat, vmíchat sníh.
Hotové těsto lít na pánev s rozehřátým olejem, osmažit z obou stran.
Hotové placky potrhat vidličkou.
Prezentace: porce trhance posypat moučkovým cukrem, polít sirupem.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ