2,5 kg vepřového ramínka, bez kosti s kůží
6 cibulí, nakrájet na čtvrtky
1 citrón, nakrájet na čtvrtky
2 lžíce medu
3 lžíce šalvěje
masový vývar na podlití
2 dcl bílého vína (Neuburgské)
stolní olej na potření masa
1 lžíce sádla
pepř
sůl
V pánvi rozehřát sádlo cibuli, citrón, smažit, až cibule zkaramelizuje.
V kůži udělat příčně zářezy každých ½ cm, až k masu, do zářezů vetřít sůl, opepřit, osolit celé maso.
Maso potřít olejem, celé maso opepřit, osolit zbytek masa.
Do pekáče dát mřížku, na mřížku položit maso.
Troubu rozehřát na 220°C, pekáč s masem vložit do trouby, péct 15 minut.
Teplotu snížit na 160°C a péct 2 hodiny.
Do pekáče přidat osmaženou cibuli a citrón, šalvěj, med, podlít vývarem, promíchat.
Pekáč vrátit do trouby a péct cca 1 hodinu 15 minut, občas přilít vývar, aby se cibule nespálila, maso nepolévat.
Maso vyndat na teplý talíř, přikrýt alobalem, nechat ležet 15 minut.
Pekáč dát na plotnu, vyndat cibuli, citrón, dát stranou.
Z pekáče odebrat většinu tuku, přidat víno, 1 dcl vývaru, míchat, rozpustit připečené kousky masa, tekutinu zredukovat na 1/3, scedit.
Z masa sundat upečenou kůži, sekáčkem rozdělit na menší kousky.
Maso nakrájet na plátky.
Příloha: pečené tymiánové brambory.
Prezentace: plátky masa naskládat na mísu, na plátky položit nakrájenou pečenou kůži a na ni cibuli, citrón.
Víno: Neuburgské.