• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 17 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

VEPŘOVÉ RAMÍNKO PEČENÉ

2,5 kg vepřového ramínka, bez kosti s kůží
6 cibulí, nakrájet na čtvrtky
1 citrón, nakrájet na čtvrtky
2 lžíce medu
3 lžíce šalvěje
masový vývar na podlití
2 dcl bílého vína (Neuburgské)
stolní olej na potření masa
1 lžíce sádla
pepř
sůl

V pánvi rozehřát sádlo cibuli, citrón, smažit, až cibule zkaramelizuje.
V kůži udělat příčně zářezy každých ½ cm, až k masu, do zářezů vetřít sůl, opepřit, osolit celé maso.
Maso potřít olejem, celé maso opepřit, osolit zbytek masa.
Do pekáče dát mřížku, na mřížku položit maso.
Troubu rozehřát na 220°C, pekáč s masem vložit do trouby, péct 15 minut.
Teplotu snížit na 160°C a péct 2 hodiny.
Do pekáče přidat osmaženou cibuli a citrón, šalvěj, med, podlít vývarem, promíchat.
Pekáč vrátit do trouby a péct cca 1 hodinu 15 minut, občas přilít vývar, aby se cibule nespálila, maso nepolévat.
Maso vyndat na teplý talíř, přikrýt alobalem, nechat ležet 15 minut.
Pekáč dát na plotnu, vyndat cibuli, citrón, dát stranou.
Z pekáče odebrat většinu tuku, přidat víno, 1 dcl vývaru, míchat, rozpustit připečené kousky masa, tekutinu zredukovat na 1/3, scedit.
Z masa sundat upečenou kůži, sekáčkem rozdělit na menší kousky.
Maso nakrájet na plátky.
Příloha: pečené tymiánové brambory.
Prezentace: plátky masa naskládat na mísu, na plátky položit nakrájenou pečenou kůži a na ni cibuli, citrón.
Víno: Neuburgské.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ