• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 17 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

PLNĚNÉ VEPŘOVÉ KOTLETY

4 kotlety s kostí
4 lžíce brynzy
3 lžíce sádla
100 g špeku, nakrájet na kostičky
1 sáček kyselého zelí, zelí vymačkat, překrájet
drcený kmín
pepř
sůl

Na menší pánev dát 2 lžíce sádla, přidat nakrájený špek, špek vyškvařit pouze tak, aby zesklovatěl. Dát stranou.
Do kotlet vyříznout kapsu, naplnit brynzou, okraje masa posypat hladkou moukou, okraje masa sklepat.
Kotlety osolit, opepřit, dát na do pekáče, mírně podlít vodou, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 15 minut.
Příloha: halušky
Prezentace: porci halušek přelít rozpuštěným sádlem se smaženými kostičkami špeku, přes jednu třetinu porce halušek položit kotletu.
Víno: Neuburgské; Rulandské šedé.

Halušky
750 g syrových brambor, oškrabat, drobně nastrouhat
250 g hrubé mouky
1 vejce
½ lžičky soli

Brambory dát na 20 minut do síta, aby pustily vodu a ještě vymačkat.
Brambory dát do mísy, přidat vejce, mouku, sůl, vypracovat tuhé těsto.
Přes síto na halušky nastrouhat do vařící osolené vody, nebo z těsta vyválet tenké válečky a ty krájet.
Halušky vkládat do vařící vody, opatrně promíchat, aby se neuchytily u dna. Halušky jsou uvařené, když vyplavou na hladinu.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ