4 kotlety s kostí
4 lžíce brynzy
3 lžíce sádla
100 g špeku, nakrájet na kostičky
1 sáček kyselého zelí, zelí vymačkat, překrájet
drcený kmín
pepř
sůl
Na menší pánev dát 2 lžíce sádla, přidat nakrájený špek, špek vyškvařit pouze tak, aby zesklovatěl. Dát stranou.
Do kotlet vyříznout kapsu, naplnit brynzou, okraje masa posypat hladkou moukou, okraje masa sklepat.
Kotlety osolit, opepřit, dát na do pekáče, mírně podlít vodou, dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 15 minut.
Příloha: halušky
Prezentace: porci halušek přelít rozpuštěným sádlem se smaženými kostičkami špeku, přes jednu třetinu porce halušek položit kotletu.
Víno: Neuburgské; Rulandské šedé.
Halušky
750 g syrových brambor, oškrabat, drobně nastrouhat
250 g hrubé mouky
1 vejce
½ lžičky soli
Brambory dát na 20 minut do síta, aby pustily vodu a ještě vymačkat.
Brambory dát do mísy, přidat vejce, mouku, sůl, vypracovat tuhé těsto.
Přes síto na halušky nastrouhat do vařící osolené vody, nebo z těsta vyválet tenké válečky a ty krájet.
Halušky vkládat do vařící vody, opatrně promíchat, aby se neuchytily u dna. Halušky jsou uvařené, když vyplavou na hladinu.