• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 17 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

VEPŘOVÝ ZÁVITEK

  • 400 g vepřové kýty, nakrájet na plátky, rozklepat
  • 400 g kuřecích prsou, podélně rozpůlit rozklepat
  • ½ lžičky šalvěje
  • 1 lžička tymiánu
  • máslo, rozpustit
  • sádlo na smažení
  • pepř
  • sůl

1. Vepřové maso posypat, pepřem, tymiánem, osolit.
2. Kuřecí maso osolit, posypat šalvějí.
3. Na kuřecí položit lístky šalvěje, do vepřového masa zabalit kuřecí, masa zavinout, položit na alobal, přelít máslem, zabalit,
    dát na noc do ledničky.
4. Z masa sundat alobal a krájet na plátky vysoké cca 3 cm, ty napichovat po dvou na špejli, aby se maso nerozpadlo.
6. Na pánvi rozpustit sádlo, maso prudce osmažit
7. Do pekáče vložit alobal, potřít máslem, posypat pepřem, solí, dát do pekáče.
8. Na alobal položit maso, přidat výpek.

Omáčka

  • 50 g špeku,  nakrájet
  • špetka tymiánu
  • 2 kuličky jalovce, rozmačkat
  • ½ lžičky provensálského koření
  • ½ lžičky bazalky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce rybízové marmelády
  • 0,3 l bílého vína
  • 6 dcl drůbežího vývaru

1. V kastrolu zkaramelizovat cukr, přidat špek, cibuli, osmažit.
2. Přidat marmeládu, míchat, až se rozpustí.
3. Přidat víno, zredukovat, přidat vývar, všechno koření, provařit, přidat do pekáče k masu.
4. Dát do trouby rozehřáté na 220°C, po 5 minutách snížit teplotu na 160°C, dusit 10 minut.
5. Šťávu scedit do kastrolu, zredukovat ca o 1/3, ochutit pepřem a solí.
Příloha: šťouchané brambory.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ