- 600 g vepřových kotlet
- šťáva z 1 citronu
- 1 cibule, drobně nakrájet
- 1 stroužek česneku, rozmačkat
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce kečupu
- šalvěj
- chilli
- pepř
- sůl
- sádlo
1. Maso posypat pepřem, polít citrónovou šťávou.
2. V míse smíchat hořčici, kečup, chilli, česnek, cibuli, šalvěj.
3. Maso přidat do směsi, promíchat, maso urovnat, přelít olejem, dát na noc do ledničky.
A. Pečené na pánvi
1. Na pánvi rozehřát 2 lžíce sádla.
2. Maso vyjmout z marinády, marinádu neodstraňovat, osolit, opéct na pánvi, 5 minut z každé strany
Příloha: vařené, opečené brambory.
B. Dušené v kastrolu nebo v tlakovém hrnci
Připravit zeleninový základ
- 1 cibule, drobně nakrájet
- 1 malá mrkev, drobně nakrájet
- 1 petržel, drobně nakrájet
- 1/8 celeru, drobně nakrájet
- 4 zrnka celého pepř
- 1 bobkový list
- šalvěj
- tymián
- 1 dcl bílého vína (nemusí být)
- hovězí vývar na podlití
1. V kastrole (tlakovém hrnci) rozehřát sádlo, osmažit kořenovou zeleninu, cibuli, přidat koření, přidat bílé víno, zredukovat
na polovinu, přidat maso, vývar, dusit.
2. Vyndat maso, odstranit, celý pepř, bobový list, omáčku rozmixovat, ochutit pepřem a solí.
Příloha: vařené, pečené, šťouchané brambory, rýže.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.