• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 17 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

MASO RAKOVNICKÉHO KATA

  • 750 g vepřové kýty, nakrájet na proužky
  • 2 lžíce sádla
  • 3 cibule, nakrájet na proužky
  • 100g sladkokyselých okurek
  • 100g sterilovaných kapií, nakrájet na proužky
  • 80 g feferonek, nakrájet
  • 3 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 2 dcl hovězího vývaru
  • provensálské koření
  • pepř
  • sůl

1. Na pánvi rozehřát vždy část sádla a po částech smažit maso, dát do sítka okapat.
2. V kastrolu rozehřát máslo, osmažit kapii, cibuli, přidat rajčata, přidat koření, vývar, dusit 5 minut.
5. Přidat maso, promíchat
Příloha: vařená rýže, vařené brambory, pečené brambory, chleba.

VEPŘOVÝ GULÁŠ NA ČERNÉM PIVU

  • 700 g vepřové plece, nakrájet na kostky
  • 300 g cibule, drobně nakrájet
  • 200 g rajčat, oloupat, odstranit dužinu, drobně nakrájet
  • 200 ml černého piva
  • 3 lžíce sádla
  • 1 lžička kmínu
  • ½ l lžičky chilli koření, nebo sušená chilli paprička
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 syrová brambora
  • tymián
  • pepř
  • sůl

1. V hrnci rozpustit sádlo, přidat cibuli, osmažit dohněda.
2. Přidat kmín, papriku, chilli, promíchat.
3. Přidat maso, osmažit.
4. Přidat rajčata, vydusit.
5. Přidat pivo, maso dusit do měkka.
6. Přidat česnek, tymián, pepř, sůl, nastrouhanou bramboru, provařit.
Příloha: chleba, knedlíky, vařené brambory, opečená bramborová kaše.

VEPŘOVÉ MEDAILONKY S RAJČATY A MOZZARELLOU

  • 800 g vepřové panenky
  • 2 větší rajčata, nakrájet na plátky
  • sladký balzamikový olej
  • 200 g mozzarelly, nakrájet na plátky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového olej
  • bílý pepř
  • sůl

1. Maso nakrájet na medailonky 3 cm vysoké. Nenaklepávat, jen tlakem upravit tvar, opepřit.
2.  Na pánvi rozehřát máslo, přidat olivový olej, maso krátce opéct.
3.  Medailonky poskládat do pekáče, ale rozdělit na jednotlivé porce.
4.  Rajčata a morzzarellu naskládat na maso, dát do trouby, než se sýr zapeče.
Příloha: osmažená bageta.

VEPŘOVÁ ŽEBRA

1,5 kg vepřových žeber
1 lžíce sádla
1 cibule drobně, nakrájet
½ pórku, nakrájet na kolečka
2 dcl červeného dezertního vína
4 dcl drůbežího vývaru
pepř
sůl

Marináda
5 stroužky česneku, rozmačkat
2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička chilli
2 lžičky drceného anýzu
4 lžíce medu
4 lžíce sójové omáčky
2 badyány
6 zrnek pepře
1 lžíce octa
Všechny suroviny vložit do mísy, promíchat.

V pekáči rozehřát sádlo, přidat žebra, opepřit, osolit, osmažit z obou stran, vyndat, dát stranou.
Do pekáče dát cibuli, pórek, krátce osmažit, vrátit žebra, zalít marinádou, promíchat.
Do pekáče přidat víno, vývar, přivést k varu.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 35 minut.
Žebra obrátit, péct dalších 35 minut. Žebra občas přelévat marinádou.
Pekáč postavit na plotnu, omáčku i s žebry, omáčku mírně zredukovat.
Příloha: kvalitní chleba (ne s kyselým kváskem)
Víno: Zweigeltrebe, kabinet.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ