• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 27 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ZELENINOVÝ SALÁT

  • papriky červená, zelená, žlutá
  • ¼ ledového salátu
  • 3 rajčata
  • 1 cibule
  • 3 vejce

Omáčka

  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce francouzské hořčice
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce desertního vína
  • 4 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 lžíce cukru
  • ¼ lžičky soli
  • bílý pepř

1. Vejce uvařit natvrdo, nakrájet na plátky.
2. Papriky nakrájet na menší proužky, oloupaná rajčata nakrájet na plátky, cibuli drobně nakrájet, propláchnout.
3. Papriky a rajčata rozložit na míse, posypat propláchnutou cibulí, položit nakrájená vejce a polít dobře promíchanou
   omáčkou.

Vytisknout

ČERVENÝ OLEJ II.

  • ¼ hrnku rostlinného oleje
  • 1 lžíci mletého chilli
  • 2 lžičky sezamového oleje

Do rozpáleného oleje vmíchat mleté chilli.
Po vychladnutí scedit a vmíchat sezamový olej.

Vytisknout

PEPŘOVÁ SŮL PĚTI VŮNÍ

  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • ½ lžičky koření pěti vůní

Smíchat.

Vytisknout

ČERVENÝ OLEJ I.

  • 300 g rostlinného oleje
  • 50 g sušených chilli papriček
  • 20 g mletého chilli

1. Do rozpáleného oleje vmíchat chilli papričky
2. Ihned odstavit z plotny a vmíchat mletého chilli.
3. Po vychladnutí přecedit.

Vytisknout

SLADKOKYSELÁ OMÁČKA S ANANASEM

  • 120 g konzerva ananasu i se šťávou, ananas nakrájet na kousky
  • ¼ hrnku kečupu
  • ¼ hrnku citrónové šťávy
  • ¼ hrnku hnědého cukru
  • 1 ½ lžíce kukuřičného škrobu, Gustin
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžička drceného česneku
  • ¼ lžičky hořčice
  • ½ lžičky mletého zázvoru

1. Všechno smíchat v kastrolu.
2. Pomalu vařit, dokud omáčka nezhoustne.

Doporučujeme