• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 27 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

UZENÉ FILETY Z PSTRUHA S KOPREM A PAŽITKOU

  • 4  uzené filety pstruha
  • Zálivka
  • ½ hrnku pažitky, drobně nakrájet
  • ½ hrnku kopru drobně nakrájet
  • 1/3 hrnku olivového oleje
  • ½ lžičky dijonské hořčice

1. Zálivku smíchat.
2. Položit 2 filety do mísy, přelít polovinou zálivky, přidat další dva filety, přelít zbytkem zálivky.
3. Zakrýt fólií dát na 3 hodiny vychladit.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Sauvignon.

Vytisknout

ŠPÍZY (podává se s tzaziky)

  • kuřecí maso bez kosti, nakrájet na větší kostky
  • provensálské koření
  • tymián
  • olivový olej na potření
  • citron, nakrájet na měsíčky na pokapání opečeného masa
  • citrónová kůra na posypání opečeného masa

1. Koření smíchat s olejem a ve směsi obalit maso. Opékat na grilu na špejli jako špíz, nebo na pánvi.
2. Opečené pokapat citrónovou šťávou a posypat citrónovou kůrou.
Příloha: osmažené bílé pečivo.
Víno: Veltlínské zelené, pozdní sběr.

Vytisknout

ŘECKÝ SALÁT S UZENÝM SLEDĚM

  • 250 g uzeného sledě, nakrájet na malé proužky
  • 2 dcl mléka
  • 3 vařené brambory, nakrájet na kostičky
  • 3 vařené červené řepy, nakrájet na kostičky
  • 2 vařené mrkve, nakrájet na kolečka
  • 1 ½ hrnku vařených fazolí

1. Sledě dát do misky, přelít mlékem, nechat 20 minut, občas promíchat, vyndat, nechat  okapat.
2. V míse smíchat, sledě, brambory, řepu, fazole, mrkev.
3. Zalít dresinkem.
Podávat teplé nebo při pokojové teplotě.

Dresink

  • 2 pažitky, drobně nakrájet
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • ¼ lžičky pepře
  • 1 menší hrst zelené petržele, drobně nakrájet

Všechno smíchat.
Víno: Sauvignon; Ryzlink vlašský.

Vytisknout

TZAZIKY

  • řecký jogurt, nebo náš, nechat odkapat přebytečnou syrovátku
  • středně velká salátová okurka, odstranit dužinu, nastrouhat, osolit, nechat ¼ hodiny odstát, vymačkat vodu
  • 2 stroužky česneku, i více, rozmačkat
  • kopr
  • máta
  • olivový olej
  • špetka cukru
  • bílý pepř
  • sůlř

Všechno smíchat, ochutit pepřem a solí.

Vytisknout

DUŠENÉ TELECÍ S CIBULÍ

  • ¾ kg telecího
  • ½ hrnku olivového oleje
  • 5 rajčat, oloupat, rozmixovat
  • 2 lžíce octa
  • 2 dcl červeného vína
  • 1 bobkový list
  • 3 velké cibule
  • 8 malých cibulek, oloupat, na konci proti kořenu křížem naříznout až dolů, ale neproříznout
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce másla
  • zelená petržel, drobně nakrájet
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • pepř
  • sůl

1. V hrnci rozpustit sádlo, maso osolit, opepřit, osmažit.
2. Přidat olivový olej, cibuli, osmažit, česnek osmažit, přidat rajčata, ocet, koření, přidat vývar, dusit 35 minut, podlévat.
3. V pánvi rozpustit máslo, osmažit malé cibule, přidat k masu, k masu přidat petržel, 5 minut provařit.
Víno: Ryzlink rýnský, pozdní sběr.

Doporučujeme