• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 27 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

MINESTRONE

  • 2 l hovězího vývaru
  • 2 brambory, nakrájet na kostičky
  • 3 stroužky česneku
  • bazalka
  • tymián
  • parmezán, nastrouhat
  • pepř
  • sůl
  • 1 kg zeleniny
  • mrkev, nakrájet na kostičky
  • petržel, nakrájet na kostičky
  • celer, nakrájet na kostičky
  • celerové stonky, nakrájet na kostičky
  • zelené fazolky
  • kedlubna, nakrájet na kostičky
  • květák, rozebrat na malé růžičky
  • 3 rajčata, oloupat, odstranit dužinu, nakrájet na kostičky
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 lžíce másla

1. Osmažit zeleninu, přidat cibuli, osmažit.
2. Zalít vývarem, přidat koření, rajčata, česnek, brambory, vařit, až brambory změknou.
Na talíři posypat parmezánem.

Vytisknout

JELÍTKOVÁ POLÉVKA

  • 2 větší čerstvá jelítka
  • 1 menší cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ½ lžíce sádla
  • 2 lžíce krupek
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 2 l hovězího vývaru
  • majoránka solí
  • pepř
  • sůl

1. Krupky namočit přes noc, uvařit, scedit, propláchnout.
2. V hrnci na sádle zesklovatět cibuli, přidat mouku, udělat jíšku, zředit vývarem, vařit 25 minut.
3. Přidat jelítka, vařit 10 minut, krupky, přidat česnek, majoránku, provařit, ochutit solí a pepřem.

Vytisknout

JELENÍ VÝVAR S KNEDLÍČKY

  • 2,5 l zvěřinového vývaru
  • 800 g jeleního masa, nakrájet na malé kostičky
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • ¼ celeru, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, nakrájet na tenké plátky
  • 2 lžíce másla
  • 2 bobkové listy
  • 8 zrnek pepře
  • ¼ lžičky tymiánu
  • nastrouhaná kůra z ½ citrónu
  • 0,5 dcl červeného vína
  • špetka muškátového oříšek
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • ½ lžíce hrubé mouky
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu na másle osmažit cibuli, kořenovou zeleninu, přidat maso, osmažit, zalít vývarem.
2. Přidat všechno koření, vařit, až je maso měkké, scedit.
3. Do vývaru přidat kolečka mrkve, citrónovou kůru, vařit až mrkev změkne.
4. Maso umlít, přidat vejce, strouhanku, mouku, muškátový oříšek, promíchat, udělat knedlíčky.
5. Knedlíčky dát na 5 – 7 minut vařit do menšího množství vařící vody, vyjmout a přidat do vývaru s mrkví.

Vytisknout

KALDOUN

  • 2,5 l vody
  • 1 kg drůbků z kachny, krůty, kuřete (krky, křídla, žaludky)
  • 70 g širokých nudlí, uvařit v osolené vodě
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/8 celere
  • 1 mrkev, hrubě nakrájet
  • 1 petržel, hrubě nakrájet
  • 1/8 celere, hrubě nakrájet
  • 1 celerová nať
  • 1 lžíce másla
  • 1 malá cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 5 kuliček celého pepře
  • ½ lžičky muškátového oříšku, strouhaný
  • ½ lžičky estragonu
  • 1 vejce
  • 6 dcl mléka na rozmíchání žloutku
  • 2 dcl mléka na udělání bešamelu
  • 5 dcl zeleninového vývaru (nebo masox) na ředění bešamelu při prováření
  • čerstvá zelená petržel
  • bílý pepř
  • sůl

1. Drůbky dát do hrnce se studenou osolenou vodou, přivést k varu, odstranit pěnu.
2. Přidat kořenovou zeleninu, celerovou nať, celý pepř, muškátový oříšek, estragon. Vařit více než hodinu.
3. Nakrájenou mrkev, petržel, celer uvařit.
3. V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, osmahnout, přidat mouku, udělat jíšku, ředit mlékem, provařit 40 minut, podle
    potřeby ředit zeleninovým vývarem.
4. Vývar scedit, nechat vychladnout, vyčistit bílkem.
5. Obrat maso, překrájet.
6. Do vyčištěného vývaru dát maso, vařenou zeleninu, vařené nudle, uvést do varu, vmíchat žloutek s mlékem, provařit.
Prezentace: porce posypat zelenou petrželí.

Vytisknout

POŘÁDNÁ CIBULOVÁ POLÉVKA RAKOVNICKÉHO GURMÁNA

2,5 l hovězího vývaru
1,5 kg cibule, nakrájet na proužky silné 0,5 cm
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru
2 listy bobkového listu
2 lžičky tymiánu
25 g hladké mouky
2 litry hovězího vývaru
2 dcl bílého vína (Pálava, Müller Thurgau)
2 lžíce koňaku (lze vynechat)
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
200 g sýru (parmezán, gruyere)
pepř
sůl

Rozpustit máslo s olivovým olejem ve velkém hrnci, přidat cukr, zkaramelizovat, přidat cibuli, česnek, sůl, pepř, bobkový list, tymián, Dusit 30 minut míchat při mírné teplotě každých 5 minut. Cibule nesmí zhnědnout, proto podle potřeby podlévat vývarem, ale nebude třeba.
Vařit bez pokličky dalších 20 minut a míchat, až cibule zkaramelizuje.
Vmíchat mouku a provařit 3 minuty.
Vmíchat vino, zredukovat přidat vývar a provařit 30 minut, dochutit pepřem a solí.
Osmažit plátky veky, posypat sýrem, dát zapéct.
Prezentace: polévku nalít do talíře, zapečenou veku podávat na zvláštním talířku.

Doporučujeme