• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 27 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

FRICASSE Z LESNÍCH HUB

  • 100 ml suchého bílého vína
  • 400 g čerstvých lesních hub bez noh, očistit.
  • 1 veka
  • 2 stroužky česneku, 1 celý na potření krutonů, 1 rozmačkat do hub
  • 2 lžíce másla
  • půl šalotky, drobně nakrájet
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 2 rajčata, oloupat, drobně nakrájet
  • hrst listové petržele, drobně nakrájet
  • ½ lžičky pepře
  • ½ lžičky soli

1. V malé pánvi svařit bílé víno k varu po dobu 30 sekund. Dát stranou.
2. Veku nakrájet na tenké plátky cca 3 mm silné. Osmažit na másle, potřít stroužkem česneku.
3. Rozehřát lžíci másla, přidat šalotku, smažit cca 30 vteřin. Neměla by zhnědnout.
4. Zvýšit teplotu pod pánví, přidat drcený česnek, když zavoní, přidat houby. Dusit 5 minut.
5. Přidat pepř, sůl, bílé víno, promíchat, dusit cca 1 minutu.
6. Přidat citrónovou šťávu, vmíchat zbylé máslo, rozpustit.
7. Přidat petrželovou nať, rajčata. Dusit cca 1 minutu.
8. Frikasé posypat petrželí, podávat s krutony na malém talířku.

Vytisknout

ŽAMPIÓNY S ČESNEKEM

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička másla
  • 8 větších žampiónů oloupat, nakrájet na čtvrtky
  • 2 stroužky česneku, rozdrtit
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • ¼ lžičky černého pepře, čerstvě mletý
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky chilli lupínků

1 lžička petržele, jemně nasekat
1. Při mírné teplotě rozehřát máslo a olej.
2. Dvě minuty opékat žampióny, přidat ostatní položky a opékat další 4 minuty.
3. Podávat posypané petrželí.

Vytisknout

PÁLIVÉ HOUBY S ČESNEKEM

  • 250 g hub, nakrájet na plátky
  • ½ kg rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 1 velká cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 5 stroužků česneku, rozdrtit
  • chilli
  • sádlo na smažení
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu osmažit cibuli, až mírně zhnědne.
2. Přidat houby až houby začnou hnědnout, přidat česnek.
3. Když česnek zavoní, přidat rajčata Přidat drcený česnek.
4. Přidat rajčata.
5. Přidat chilli, worcestrovou omáčku, sójovou omáčku, dusit 15 minut.

Vytisknout

PÂTÉ À CHOUX S RATATOUILLE

Pâté à choux (odpalované těsto)

  • 150 ml vody
  • 55 g másla
  • 85 g hladké mouky, prosít
  • 2 vajíčka
  • 30 g gorgonzoly, rozdrobit

Ratatouille

  • 2 lžíce olivového olej
  • ½ cibule, jemně nakrájet
  • 1 stroužek česneku, rozdrtit
  • ½ zelené papriky, nakrájet
  • ½ rajčete, oloupat, nakrájet
  • 55g hub, nakrájet na čtvrtky
  • 2 lžíce červeného vína (Modrý Portugal)
  • 30g rozmixovaných olouaných rajčat bez dužiny
  • 30g čerstvého petržele, nakrájet
  • pepř
  • sůl

1. Na rozehřátou pánev vložit houby, péct 1 minutu, nemíchat.
2. Přidat olivový olej, přidat cibuli, česnek.
3. Když česnek zavoní přidat zelenou papriku, smažit 2 minuty.
3. Přidat krájené rajče, dusit 2 minuty.
4. Přidat červené víno, rozmixovaná rajčata, dusit 5 minut, ochutit pepřem a solí.

Připravit pâté à choux
5. Do kastrolu dát vodu s máslem a ohřát.
6. Přidávat mouku a dobře míchat
7. Vrátit na plotnu a za stálého míchání prohřívat 2 minuty.
8. Když se těsto přestane lepit na stěny, sundat kastrol z plotny.
9. Do těsta zapracovat jedno vejce, pak druhé, vmíchat sýr, vmíchat petržel, vyválet placku.
10. Dno kulatého pekáče vymazat máslem, vyložit těstem, aby překrývalo hrany pekáče.
11. Naplnit ratatouille.
12. Dát pekáč do trouby rozehřáté na 180°C, péct 8-10 minut, až těsto zezlátne.
Hned podávat.

Vytisknout

PÁLIVÉ ČESNEKOVÉ HOUBY

  • 250 g hub, nakrájet na plátky
  • ½ kg rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 1 velká cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 5 stroužků česneku, rozdrtit
  • chilli
  • sádlo na smažení
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu osmažit cibuli, až mírně zhnědne.
2. Přidat houby až houby začnou hnědnout, přidat česnek.
3. Když česnek zavoní, přidat rajčata Přidat drcený česnek.
4. Přidat rajčata.
5. Přidat chilli, worcestrovou omáčku, sójovou omáčku, dusit 15 minut.

Další články...

Doporučujeme