- 100 ml suchého bílého vína
- 400 g čerstvých lesních hub bez noh, očistit.
- 1 veka
- 2 stroužky česneku, 1 celý na potření krutonů, 1 rozmačkat do hub
- 2 lžíce másla
- půl šalotky, drobně nakrájet
- šťáva z poloviny citrónu
- 2 rajčata, oloupat, drobně nakrájet
- hrst listové petržele, drobně nakrájet
- ½ lžičky pepře
- ½ lžičky soli
1. V malé pánvi svařit bílé víno k varu po dobu 30 sekund. Dát stranou.
2. Veku nakrájet na tenké plátky cca 3 mm silné. Osmažit na másle, potřít stroužkem česneku.
3. Rozehřát lžíci másla, přidat šalotku, smažit cca 30 vteřin. Neměla by zhnědnout.
4. Zvýšit teplotu pod pánví, přidat drcený česnek, když zavoní, přidat houby. Dusit 5 minut.
5. Přidat pepř, sůl, bílé víno, promíchat, dusit cca 1 minutu.
6. Přidat citrónovou šťávu, vmíchat zbylé máslo, rozpustit.
7. Přidat petrželovou nať, rajčata. Dusit cca 1 minutu.
8. Frikasé posypat petrželí, podávat s krutony na malém talířku.