• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

GULÁŠOVÁ POLÉVKA

GULÁŠOVÁ POLÉVKA 5 osob

35 dkg hovězího masa (péro), nakrájet na kostičky
20 dkg vepřového (ramínko), nakrájet na kostičky
2 l hovězího vývaru
1 menší cibule, drobně nakrájet
½ mrkve, drobně nakrájet
1 menší petržel, drobně nakrájet
1/8 celere, drobně nakrájet
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
35 dkg brambor, nakrájet na kostičky
2 rajčata, nebo 1 lžíce kvalitního rajského protlaku
½ lžičky kmínu
5 zrnek pepře
1 bobkový list
pepř

V hrnci rozpustit sádlo, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty.
Přidat cibuli, osmažit do světlehněda.
Přidat maso, osolit, osmažit, přidat mouku, promíchat.
Přidat rajčata, kmín, vydusit šťávu.
Přidat vývar, ale jen tolik, aby se maso dusilo, přidat celý pepř, bobkový list, maso dusit do měkka.
Přidat zbytek vývaru, brambory, vařit, až jsou brambory měkké.
Dochutit pepřem a solí.

Vytisknout

HOVĚZÍ PEČENĚ

HOVĚZÍ PEČENĚ 5 osob

80 dkg hovězího zadního (svrchní šál, květový šál) nebo vysoký roštěnec
5 dkg špeku
1 lžíce špeku
1 lžíce sádla na smažení nebo podle potřeby
hovězí vývar na podlévání
½ mrkve, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakájet
1 cibule, drobně nakrájet
5 zrnek pepře
2 zrnka nového koření
1 bobkový list
½ lžičky tymiánu
1 lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Maso prošpikovat, osolit, opepřit.
V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat maso, osmažit ze všech stran, přidat celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián.
Podlít dostatečným množstvím vývaru, dusit 35 minut.
Maso dát stranou, vydušenou šťávu scedit do kastrolu.
Vydušenou šťávu zredukovat, přidat mouku, promíchat, zředit vývarem, vařit 25 minut, podle potřeby dál ředit vývarem na požadovanou hustotu, dochutit pepřem, solí.
Maso nakrájet na plátky, vložit do omáčky.
Příloha: kynutý knedlík, bramborový knedlík, bramborové noky, vařená rýže.
Víno: Cabernet Sauvignon, Zweigeltrebe.

Vytisknout

DUŠENÉ HOVĚZÍ MASO

DUŠENÉ HOVĚZÍ MASO 5 osob

80 dkg květového šálu (spodní část kýty)
5 kg špeku
hovězí vývar na podlévání
1 lžíce sádla na smažení nebo podle potřeby
½ mrkve, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakájet
1 cibule, drobně nakrájet
1 rajče, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
5 zrnek pepře
pepř
sůl

Maso nakrájet na větší kusy, prošpikovat, osolit, opepřit.
V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat maso, osmažit ze všech stran, přidat rajče, celý pepř.
Zalít dostatečným množstvím vývaru, dusit 35 minut, scedit, maso dát stranou
V kastrole krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minutu míchat, zředit vývarem, přidat scezenou šťávu, vařit 25 minut, případně ředit vývarem na požadovanou hustotu.
Omáčku dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže, těstoviny, šťouchané brambory.
Víno: Modrý Portugal.

Vytisknout

ZNOJEMSKÁ PEČENĚ

1 kg vysokého roštěnce nebo nízkého boku
8 dkg špeku, nakrájet na špalíčky
1 lžíce sádla na smažení nebo podle potřeby
hovězí vývar na podlévání
½ mrkve, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celere, drobně nakájet
1 cibule, drobně nakrájet
2 kyselé okurky, jednu nakrájet na špalíčky, druhou na drobné kostičky
5 zrnek pepře
2 zrnka nového koření
1 dcl červeného vína (Frankovka)
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
½ lžičky cukru
1 plátek staršího chleba
pepř
sůl

Maso protáhnout špekem a na špalíčky nakrájenou kyselou okurkou, osolit, opepřit.
V tlakovém hrnci zkaramelizovat cukr, rozehřát sádlo, přidat drobně krájenou mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat maso, osmažit ze všech stran, přidat celý pepř.
Přidat bílé víno, zredukovat.
Přidat dostatečné množství vývaru, dusit 35 minut.
Vydušenou šťávu zredukovat, přidat drobně strouhaný chleba, promíchat, zředit vývarem, provařit, podle potřeby dál ředit vývarem na požadovanou hustotu, dochutit pepřem, solí.
Do hotové omáčky přidat drobně krájenou okurku.
Maso nakrájet na plátky, vložit do omáčky.
Příloha: vařené brambory, bramborový knedlík, kynutý knedlík, vařená rýže.
Víno: Frankovka.

Vytisknout

CIKÁNSKÁ PEČENĚ

1 kg vysokého roštěnce nebo nízkého boku
8 dkg špeku, nakrájet na špalíčky
1 lžíce sádla na smažení, nebo podle potřeby
1 dcl červeného vína (Frankovka)
hovězí vývar na podlévání
½ mrkve, nakrájet na špalíčky
1 petržel, nakrájet na špalíčky
1/8 celeru, nakrájet na špalíčky
½ mrkve, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celere, drobně nakájet
1 cibule, drobně nakrájet
1 kyselá okurka
5 zrnek pepře
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Maso protáhnout špekem, kořenovou zeleninou nakrájenou na špalíčky, kyselou okurkou, osolit, opepřit.
Maso svázat provázkem.
V tlakovém hrnci rozehřát sádlo, přidat drobně krájenou mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat maso, osmažit ze všech stran, přidat celý pepř.
Přidat bílé víno, zredukovat.
Přidat dostatečné množství vývaru, dusit 35 minut.
Z masa odstranit provázek, maso dát stranou, vydušenou šťávu scedit do kastrolu.
Vydušenou šťávu zredukovat, přidat mouku, promíchat, zředit vývarem, vařit 25 minut, podle potřeby dál ředit vývarem na požadovanou hustotu, dochutit pepřem, solí.
Maso nakrájet na plátky, omáčku podávat v omáčníku.
Příloha: vařené brambory, bramborový knedlík, kynutý knedlík, bramborové noky, vařená rýže.
Víno: Frankovka.

Další články...

Doporučujeme