• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

JEHNĚČÍ KOTLETY S KROUPOVÝM RIZOTEM A VINNOU REDUKCÍ

8 jehněčích kotlet
stolní olej
pepř
sůl

Marináda
3 dcl červeného vína (Cabernet Sauvignon)
6 stroužků česneku, rozmačkat
6 zrnek jalovce, rozmačkat
3 bobkové listy
pepř

Všechny suroviny dát do mísy, promíchat.

Vinná redukce
1 lžíce másla
1 lžička hladké mouky
1 šalotka, drobně nakrájet
3 dcl hovězího vývaru
3 dcl plného červeného vína (Svatovavřinecké, Merlot)
1 lžíce medu
1 lžička balzamikového octa
bílý pepř
sůl

V kastrole rozpustit máslo, přidat šalotku, nechat zesklovatět, míchat.
Přidat mouku, udělat světlou jíšku, zředit vývarem, promíchat.
Přidat víno, med, ocet, míchat, zredukovat téměř na hustotu medu.
Scedit, dochutit pepřem a solí.
Prezentace: do středu talíře dát porci kroupového rizota, vedle rizota přidat jenu lžíci smažené cukety s rajčaty. Na rizoto položit dvě kotlety, přelít vinnou redukcí.
Víno: Cabernet Sauvignon, kabinet; Cabernet Sauvignon, pozdní sběr.

Kroupové rizoto

500 g krup, téměř uvařit
2 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
12 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silné plátky
5 dcl zeleninového vývaru
1,5 dcl smetany ke šlehání
1 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau, Pálava)
100 g parmezánu
½ lžičky majoránky
pepř
sůl

Na pánvi rozehřát máslo a olej, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat houby, smažit 1 minutu, nemíchat, jen prohodit.
Přidat česnek, když zavoní, přidat kroupy, víno, nechat zcela zredukovat.
Přidat zeleninový vývar, pepř, sůl, vývar téměř zredukovat, přidat smetanu, provařit do zhoustnutí.
Pánev sundat z plotny, vmíchat, majoránku,  ½ lžíce másla, parmezán.
Dochutit pepřem, solí.

Vytisknout

KRÁLÍK DUŠENÝ NA VÍNĚ S BRAMBOROVÝMI NOKY

přední běhy a předek nakrájet na díly
50 g špeku, nakrájet na kostičky
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
1 mrkev, nakrájet na kostičky
1/8 celere, nakrájet na kostičky
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky, krátce opražit
12 hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na čtvrtky
½ lžičky rozmarýnu
½ lžičky provensálského koření
2 bobkové listy
pepř
sůl

Nálev
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
4 dcl vody
2 cibule, drobně nakrájet
mrkev, drobně nakrájet
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
½ lžičky rozmarýn
½ lžičky oregana
bobkový list
3 stroužky česneku, drobně nakrájet
Uvařit, nalít na maso. Marinovat 4 hodiny.
 
Maso osušit, osolit, opepřit, posypat 1 lžící hladké mouky.
Maso opéct na pekáči na másle a olivovém olej.
V tlakovém hrnci krátce osmažit špek, přidat mrkev, celer, smažit 2 minuty, přidat cibuli, smažit 5 minut, přidat česnek, když zavoní přidat 1 lžíci mouky, zředit vývarem, promíchat, přidat rozmarýn, bobkový list. Dusit v tlakovém hrnci cca 30 minut.
Do výpeku na pánvi přidat omáčku z tlakového hrnce, provařit, ochutit solí a pepřem, odstavit z plotny, přidat máslo.

Bramborové noky
0,5 kg brambor
100 g hrubé mouky
2 vejce
100 g strouhaného sýra, nejlépe čedar
muškátový květ
120 g másla
1 lžíce másla
bílý pepř
sůl
Uvařit brambory, oloupat a umlít.
Do umletých brambor přidat moukou, vejce, sýr, máslo, muškátový květ a udělat těsto.
Vyválet válec 2 cm v průměru a krájet kousky 3 cm.
Vkládat do vařící vody, míchat, když vyplavou, jsou vařené, dejte jim ještě půl minuty.
Noky přendat do sítka.
Na pánvi rozpustit lžíci másla, přidat noky, krátce osmažit.
Víno: Tramín.

Vytisknout

NEPŘÁTELÉ VÍNA

Společnou vlastností nepřátel vína je to, že vyřazují z činnosti chuťové pohárky. Pokud jsme si koupili výjimečné víno, na kterém si chceme pochutnat, neměli bychom k němu konzumovat níže uvedené potraviny.
 
sýry !! - sýry zanášejí chuťové pohárky a tak znemožňují získat skutečný chuťový vjem z vína. A následně již nelze určit, jaké víno vlastně pijeme, kromě barvy. Např. konzumace sýrů při pití červeného vína vždy na počátku vyvolá dojem, že červené víno má chuť po borůvkách a je jedno o jakou odrůdu červeného vína jde. Následně i tento chuťový vjem zanikne.

olivy
chřest
kyselé ryby
kapary
čokoláda
káva
Nepřítelem vína je i kyslík - ve smyslu ponechání vína v nedopité lahvi déle než 6 hodin. (Tato poznámka nemá nic společného s tím, že víno před podáváním je vhodné dekantovat, nebo nechat v otevřené lahvi cca 30 minut.)

Při ochutnávkách vín bylo zvykem nabízet tvrdé sýry pro neutralizaci chutí. To je samozřejmě hrubá chyba, při dalším vzorku již člověk neví, co vlastně pije. Pro neutralizaci chuti je vhodná veka a voda. Pokud si chcete na dobrém vínu pochutnat a máte potřebu něco zajíst, dejte si vepřové škvarky, ty neovlivní ani vůni, ani chuť vína.

Vytisknout

KRÁLÍK BRAILLON

zadní králičí maso
4 dcl vývaru z hlavy, krku, dolních částí běhů, kořenové zeleniny, cibule
1 lžíce směsi dijonské a plnotučné hořčice
3 dcl bílého vína
250 ml smetany
2 lžíce změklého másla
1 lžíce sádla
bageta
hlávkový salát
alobal na vyložení pekáče, alobal potřít máslem, posypat pepřem, solí
pepř
sůl

Maso osolit, opepřit, potřít máslem, hořčicí, nechat 2 hodiny ležet.
Předehřát troubu na 180°C.
Do pekáče položit alobal, přidat sádlo, když se sádlo rozehřeje přidat maso, odkryté péct 7 minut.
Přidat víno, nechat zredukovat na ½, přidat vývar, pekáč přiklopit, péct cca 1 hodinu.
Pekáč vyndat z trouby, vyndat maso, odstranit alobal, do vypečené šťávy, rozpustit připečené kousky, zredukovat na požadovanou hustotu, vmíchat smetanu, dochutit pepřem, solí.
Podávat s hlávkovým salátem, bagetou, maso přelévat omáčkou.
Víno: Tramín.

Vytisknout

KRÁLÍK DUŠENÝ NA VÍNĚ

2 králíci, nakrájet na porce
4 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
6 dcl vývaru z králíka (hlavy, ořez)
4 lžíce hladké mouky
2 lžíce olivového oleje
3 cibule, krájet na tenké plátky
4 stroužky česneku česnek, rozmačkat
4 mrkve, nakrájet na plátky
0,5 kg čerstvých hub, nakrájet na plátky
2 lžíce čerstvé petržele, drobně nakrájet
¼ lžičky tymiánu
1 lžička provensálského koření
4 bobkové listy
5 zrnek celého pepře
2 lžíce sádla
kousek másla
pepř
sůl

Rozehřát troubu na 180°C.
Porce králíka osolit, opepřit, obalit v mouce.
Rozehřát pánev, přidat lžíci sádla, postupně ze všech osmažit porce králíka.
V kastrolu rozehřát 1 lžíci sádla, přidat mrkev, smažit 3 minuty, míchat, přidat cibuli, smažit 3 minuty, míchat, přidat celý pepř, bobkové listy, tymián, provensálské koření, houby, smažit 3 minuty, přidat česnek, když zavoní přidat víno, zredukovat na 1/3.
Do pekáče vložit směs zeleniny a hub, přidat osmažené porce králíka, zakrýt pekáč, dát do trouby na 1 hodinu.
Vyndat maso, odstranit bobkové listy, celý pepř, šťávu rozmixovat, pokud je potřeba zředit vývarem, prohřát, odstavit z plotny, vmíchat máslo, dochutit pepřem, solí.
Příloha: opečené brambory, šťouchané brambory.
Víno: Muškát moravský.

Doporučujeme