• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

TELECÍ HŘBET NA HŘÍBKÁCH

1 kg telecího hřbet bez kosti, řezem upravit na plát
1 hrst sušených hříbků, namočit
1 stroužek česneku, rozetřít se solí
½ lžičky rozmarýnu
šťáva z ½ citrónu
kůra z ½ citrónu
1½ lžíce másla
2 lžíce sádla
2 dcl hovězího vývaru
1 dcl bílého vína (Neuburgské)
pepř
sůl

Maso opepřit, osolit.
Smíchat máslo, česnek, citrónovou kůru, citrónovou šťávu, směsí potřít maso a zavinout tak, aby potřená strana byla uvnitř závitku.
Zavinuté maso upevnit provázkem, aby drželo tvar.
Na pánvi rozehřát 3 lžíce oleje, maso prudce osmažit ze všech stran, maso přendat do pekáče.
Na pánev, kde se smažilo, přidat namočené hříbky, víno, víno zredukovat, přidat vodu z namočených hříbků, vývar, provařit.
Směs z pánve přidat do pekáče.
Zakrytý pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu, v polovině pečení obrátit, občas přelévat.
Maso položit na talíř, přikrýt alobalem, nechat ležet 10 minut, pak nakrájet na plátky.
Příloha: bramborová kaše.
Prezentace: na jednu polovinu talíře položit dva plátky masa, na druhou polovinu talíře porci kaše. Maso přelít šťávou s houbami.
Víno: Neuburgské, kabinet.

Vytisknout

BRUSINKOVÝ PŘELIV

260 g cukru
1,5 dcl vody,
1 jablko, oloupat odstranit jádřinec, nakrájet na malé kousky
1 pomeranč, oloupat, nakrájet na kousky, odstranit jádra
2 hrnky čerstvých, nebo mražených brusinek
¼ lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého hřebíčku

Do kastrolu nalít vodu, přidat cukr, vařit, až se cukr rozpustí.
Přidat jablko, provařit.
Do mixeru dát pomeranč, brusinky skořici, hřebíček, sirup, rozmixovat.

Vytisknout

KACHNÍ PRSA S OLIVAMI

4 kachní prsa
8 brambor, oškrábat, nakrájet na malé kostičky
2 lžíce sádla
2 cibule, drobně nakrájet
5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
½ lžičky tymiánu na kachní prsa
1 lžička tymiánu na brambory
1 stroužek česneku, drobně nakrájet
20 oliv
½ lžíce hladké mouky, krátce opražit
pepř
sůl

Dát na plotnu kastrol a ještě na do studeného kastrolu bez tuku položit prsa kůží dolů, smažit 6 minut, prsa vyndat, dát na talíř.
Do kastrolu vložit cibuli, smažit 3 minuty, míchat, přidat rajčata, tymián, česnek, mouku, pepř, sůl, promíchat.
Na směs položit kachní prsa kůží nahoru, dusit 10 minut.
Přidat olivy, dusit 5 minut.
Na pánvi rozehřát sádlo, přidat brambory, tymián, opepřit, osolit, brambory opéct.
Prezentace: na talíř dát porci zeleninové směsi, na směs porci opečených brambor, na brambory položit kachní prso.
Víno: Rulandské modré.

Vytisknout

HRUŠKA S BRUSINKOVÝM KOMPOTEM

4 hrušky, oloupat, nechat stopku
1 kousek skořice
2 lžíce cukru
½ lžíce medu
3 dcl bílého vína (Pálava)
2 dcl vody
3 badyány
½ lžičky tymiánu
kůra z ½ citrónu, drobně nastrouhat
citrónová šťáva z ½ citrónu
4 lžíce brusinkového džemu
125 ml smetany ke šlehání, osladit 1 lžičkou vanilkového cukru

Všechny suroviny, kromě hrušek, vložit do kastrolu, přivést k varu, vložit hrušky, zakryté vařit pomalým varem.
Hrušky vyndat, nechat vychladnout, šťávu scedit.
Hrušky podélně rozpůlit, vyndat jádřince.
Prezentace: dvě poloviny hrušky položit na talíř rovnou stranou nahoru, do prohlubních po jádřinci vložit brusinkový džem, zalít scezenou šťávou, na každou polovinu dát šlehačku.
Víno: sekt.

Vytisknout

PATROVÝ KOLÁČ

600 g polohrubé mouky
4 dcl mléka
2 žloutky
1 vejce na potření
80 g moučkového cukru
90 g másla
25 g droždí

Vypracovat vláčné, ale tuhé těsto, dát do mísy, posypat hladkou moukou, mísu postavit na teplé místo a těsto nechat vykynout.
Vykynuté těsto rozdělit na pět dílů a každý díl rozválet na tenké kruhy.
Na plech položit papír na pečení, na papír položit díl rozváleného těsta ten potřít ořechovou náplní, přikrýt dalším dílem těsta, ten potřít makovou náplní, na tvarohovou náplň položit další díl těsta a ten potřít povidlovou náplní a zakrýt posledním dílem těsta, ten potřít rozšlehaným vejcem.
Vložit do trouby rozehřáté na 160°C. 

Ořechová náplň
10 dkg lístkových oříšků, nastrouhat nebo rozsekat v mixeru
1 lžíce vody
1 lžíce cukru
3 lžíce smetany na šlehání
nastrouhaná kůra z ½ citrónu
1 sáček vanilkového cukru
1 hřebíček, roztlouct v hmoždíři
1 lžíce strouhanky

Cukr svařit s vodou „na tenkou nit“.
Přidat teplou smetanu a ostatní suroviny, dobře promíchat.
Nechat vychladnout.

Maková náplň
100 g máku, umlít
40 g cukru
1 dcl mléka
10 g másla
špetka skořice
strouhaná kůra z ¼ citrónu
Do kastrolu dát mletý mák, přidat mléko, cukr, máslo, citrónovou kůru, skořici, dusit do zhoustnutí, stále míchat.

Povidlová náplň
100 g povidel
2 lžičky rumu
¼ lžičky skořice
½ sáčku vanilkového cukru
trochu vody
strouhaná kůra z ¼ citrónu
Do kastrolu dát všechny suroviny a krátce rozvařit.

Doporučujeme