• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 25 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SALÁT Z KYSANÉHO ZELÍ

500 g kysaného zelí
3 lžíce hrozinek
3 kroužky ananasu, nakrájet na drobné kostičky
Kyselé zelí slít, drobně překrájet, dát do mísy, přidat hrozinky, ananas, promíchat, dát vychladit.

Vytisknout

SALÁT Z FAZOLEK, RAJČAT A MASA

300 g fazolek
1 cibule, drobně nakrájet, propláchnout ve studené vodě
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet na kostičky
300 g drůbežího vařeného nebo pečeného masa, nakrájet na kostičky
zálivka vinaigrette
pepř
sůl
 
Fazolky přepůlit, dát do vařící osolené vody, vařit 10 minut, slít do síta, nechat okapat, dát do mísy.
Do mísy přidat cibuli, rajčata, maso, promíchat, přelít zálivkou, opepřit, osolit, promíchat

Zálivka vinaigrette
6 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce citrónové šťávy
½ lžičky cukru
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
Našlehat olej s octem, přidat petržel.

Vytisknout

ČEKANKOVÝ SALÁT

400 čekankových puků
1 lžíce drobně krájené petržele
1 lžíce drobně krájené pažitky
zálivka vinaigrette

Čekanku rozdělit na lístky, omýt pod tekoucí vodou, osušit, rozložit na míse, přelít zálivkou,
posypat petrželí a pažitkou.
Vhodné ke grilovaným masům.

Zálivka vinaigrette
6 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce octa
½ lžičky cukru
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
Našlehat olej s octem, přidat petržel.

Vytisknout

ŘEDKVIČKOVÝ SALÁT S JABLKY

2 svazky ředkviček
1 jablko, oloupat, odstranit jádřinec
½ lžičky cukru
1 lžíce citrónové šťávy
špetka soli

Ředkvičky a jablko nakrájet na plátky, dát do mísy, přidat citrónovou šťávu, cukr, sůl, promíchat.

Vytisknout

ZÁLIVKA SE ŠPEKEM

100 g špeku
1 lžíce citrónové šťávy
pepř
sůl

Špek nakrájet na drobné kostičky, dát na pánev, vyškvařit, pánev odstavit z plotny, škvarky nasypat na hlávkový salát.
Na pánev přidat citrónovou šťávu, promíchat, nalít na salát.

Doporučujeme