• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 27 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KRÁLÍK DUŠENÝ NA VÍNĚ S BRAMBOROVÝMI NOKY

  • přední běhy a předek nakrájet na kusy
  • olivový olej
  • máslo
  • hladká mouka
  • žampióny, nakrájet na čtvrtky
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
  • 1 mrkev, nakrájet na kostičky
  • 1/8 celere, nakrájet na kostičky
  • 50 g špeku, nakrájet na kostičky
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • ½ lžičky provensálského koření
  • 1 bobkový list
  • pepř
  • sůl

Nálev

  • bílé víno
  • voda
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • mrkev, drobně nakrájet
  • 2 lžičky petržele
  • ½ lžičky rozmarýn
  • ½ lžičky oregána
  • bobkový list
  • 3 stroužky česneku, drobně nakrájet

Uvařit, nalít na maso. Marinovat 4 hodiny.
 
1. Maso osušit, osolit, opepřit, posypat hladkou moukou.
2. Maso opéct na pekáči na másle a olivovém olej.
3. V tlakovém hrnci osmažit na špeku mrkev, celer cibuli, česnek, zaprášit moukou, zředit vývarem přidat rozmarýn, bobkový list. Dusit v tlakovém hrnci cca 30 minut.
4. Do výpeku na pánvi přidat omáčku z tlakového hrnce, provařit, ochutit solí a peřem, odstavit z plotny, přidat máslo.

Noky bramborové (3 osoby)

  • 0,5 kg brambor
  • 100 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 100 g strouhaného sýra, nejlépe čedar
  • - sůl
  • bílý pepř
  • muškátový květ
  • 120 g másla
  • sůl

1. Uvařit brambory, oloupat a umlít.
2. Do umletých brambor přidat moukou, vejce, sýr, máslo, muškátový květ a udělat těsto.
3. Vyválet válec 2 cm v průměru a krájet kousky 3 cm.
4. Házet do vařící vody, míchat, když vyplavou (1 minuta), jsou vařené.
Víno: Tramín.

Vytisknout

KRÁLÍK DUŠENÝ NA VÍNĚ

2 králíci, nakrájet na porce
4 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
6 dcl vývaru z králíka (hlavy, ořez)
4 lžíce hladké mouky
2 lžíce olivového oleje
3 cibule, krájet na tenké plátky
4 stroužky česneku česnek, rozmačkat
4 mrkve, nakrájet na plátky
0,5 kg čerstvých hub, nakrájet na plátky
2 lžíce čerstvé petržele, drobně nakrájet
¼ lžičky tymiánu
1 lžička provensálského koření
4 bobkové listy
5 zrnek celého pepře
2 lžíce sádla
kousek másla
pepř
sůl

Rozehřát troubu na 180°C.
Porce králíka osolit, opepřit, obalit v mouce.
Rozehřát pánev, přidat lžíci sádla, postupně ze všech osmažit porce králíka.
V kastrolu rozehřát 1 lžíci sádla, přidat mrkev, smažit 3 minuty, míchat, přidat cibuli, smažit 3 minuty, míchat, přidat celý pepř, bobkové listy, tymián, provensálské koření, houby, smažit 3 minuty, přidat česnek, když zavoní přidat víno, zredukovat na 1/3.
Do pekáče vložit směs zeleniny a hub, přidat osmažené porce králíka, zakrýt pekáč, dát do trouby na 1 hodinu.
Vyndat maso, odstranit bobkové listy, celý pepř, šťávu rozmixovat, pokud je potřeba zředit vývarem, prohřát, odstavit z plotny, vmíchat máslo, dochutit pepřem, solí.
Příloha: opečené brambory, šťouchané brambory.
Víno: Muškát moravský.

Vytisknout

KRÁLÍK NA ŠPEKU S RAJČATY

  • 1 králík, naporcovat na větší díly, opepřit, osolit, posypat hladkou moukou
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 50 g špeku
  • ½ lžíce másla
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1/8 celer, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 0,5 l drůbežího vývaru
  • 1 dcl bílé vína
  • 1 bobkový list
  • 4 zrnka celého pepře
  • 2 zrnka jalovce, rozmačkat
  • celý česnek, hrubě nakrájet
  • 1 chilli paprička
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • pepř
  • sůl

1. V kastrole rozpustit máslo, přidat špek, přidat maso, osmažit, vyndat na talíř
2. Přidat ořez, celer, mrkev, petržel, osmažit, přidat cibuli, osmažit, přidat česnek, celý pepř, bobkový list, jalovec, chilli papričku.
3. Přidat maso, přidat víno, zredukovat.
4. Přidat vývar, rajčata, pepř, sůl, dusit v tlakovém hrnci cca 40 minut.
Víno: Irasi-Oliver.

Vytisknout

KRÁLÍK S LAHODNOU OMÁČKOU

  • 1 králík, rozdělit na logické díly
  • 50 g špeku, na prošpikování králíka
  • 50 g špeku, drobně nakrájet, na smažení
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1/8 celere, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 1 velká cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžička rybízového džemu
  • 2 plátky citrónu
  • ½ lžičky oregana
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky šalvěje
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • 2 zrnka nového koření
  • 2 zrnka jalovce
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce másla, na jíšku
  • 1 lžíce hladké mouky, na jíšku
  • 0,75 l hovězího vývaru, na ředění jíšky
  • 1 lžíce smetany
  • pepř
  • sůl

1. Udělat jíšku, zředit polovinou vývaru, vařit 35 minut, míchat.
2. V kastrolu na špeku osmažit celer, petržel, mrkev, cibuli.
3. Do pekáče dát alobal, na alobal dát sůl, opečenou zeleninu a všechno mimo másla, smetany, mouky, hladké mouky.
4. Navrch položit osolené maso, zalít zbytkem vývaru péct při 220°C 15 minut pak při 160°C cca 60 minut.
5. Z pekáče vyndat maso, citrón, bobkový list.
6. Do provařené jíšky přidat šťávu z pekáče včetně zeleniny, zredukovat na požadovanou hustotu, přidat lžíci smetany.
7. Ochutit pepřem, solí.
Víno: Muškát moravský.

Vytisknout

PEČENÝ KRÁLÍK

Tramín

1 králík, prošpikovat
6 plátků špeku
50 g špeku na špikování
pepř
sůl

Nálev:

2 cibule, drobně nakrájet
6 stroužků česneku, drobně nakrájet
1 lžíce plnotučné hořčice
2 lžičky tymiánu
1 lžička šalvěje
½ lžičky estragonu
3 bobkové listy
2 lžíce octa
4 zrnka pepře
1 lžička soli
3 dcl vody

Nálev rozmíchat, uvařit, nechat vychladnout.
Do pekáče dát králíka, zalít nálevem, nechat přes noc odležet.
Králíka osolit, pokrýt plátky špeku.
Dát do trouby i s nálevem, péct při 220°C 15 minut, pak při 160°C cca 60 minut. Otočit, špek nechat na dně pekáče, přelévat výpekem.
Ochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, pečené brambory, bramborová kaše.
Víno: Traímín.

Další články...

Doporučujeme