• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 27 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SMAŽENÁ TELECÍ JÁTRA

80 dkg jater
4 dcl hovězí vývar na podlévání
1 dcl mléka
1 lžíce másla, rozpustit
přepuštěného másla na smažení (nebo použít na smažení sádlo)
½ lžíce másla
strouhanka na obalení
½ lžičky kmínu
pepř
sůl

Játra na 1 hodinu naložit do mléka, odblanit, nakrájet na plátky.
Plátky jater máčet v teplém másle, obalit ve strouhance.
Na pánvi rozehřát přepuštěné máslo, obalené plátky osmažit.
Usmažené řízky opepřit, osolit, ihned podávat.
Příloha: bramborová kaše přelitá rozpuštěným máslem.
Víno: Svatovavřinecké.

Přepuštěné máslo
Máslo rozpustit v menším kastrole.
Nechat vychladnout, pak vložit do ledničky ztuhnout.
Máslo na protilehlých krajích odsunout od kraje kastrolu, syrovátku odlít (dá se použít při zadělávání těsta).
Sebrané přepuštěné máslo použít na smažení, zbylé se dá uchovat v ledničce pro další použití.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

Vytisknout

TELECÍ JÁTRA NA CIBULCE

80 dkg jater
4 dcl hovězí vývar na podlévání
1 cibule, drobně nakrájet
1 dcl mléka
1 lžíce sádla, na smažení
½ lžíce másla
½ lžíce hladké mouky
½ lžičky kmínu
pepř
sůl

Játra na 1 hodinu naložit do mléka, odblanit, nakrájet na plátky, obalit v mouce.
Na velké pánvi rozpustit máslo, přidat cibuli, kmín, smažit 4 minuty, míchat, přidat játra, prudce osmažit.
Játra vyndat na talíř, opepřit, osolit, přikrýt alobalem.
Na pánev přidat vývar, provařit, sundat z plotny, vmíchat ½ lžíce másla.
Příloha: rýže, bílé pečivo.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

 

Vytisknout

JÁTRA S ANANASEM NA ČERNÉM PIVU

  • ½ kg kuřecích jater, odblanit, zaprášit moukou
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 ananasový kompot, ananas nakrájet na plátky (broskve, jablka, hrušky)
  • 1 dcl černého piva
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • ½ lžičky šalvěje
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • pepř
  • sůl

1. Na pánvi rozpustit sádlo, osmažit játra, šalvěj, rozmarýn, pepř.
2. Smažená játra vyndat na talíř.
3. Na pánev přidat cibuli, osmažit, přidat ananas, osmažit.
4. Přidat pivo, rozmarýn, prohřát, přidat játra, dusit do zahuštění, osolit, opepřit.
Příloha: osmažené bílé pečivo.
Víno: Frankovka.

Vytisknout

TELECÍ JÁTRA NA CIBULCE

80 dkg jater
4 dcl hovězí vývar na podlévání
1 cibule, drobně nakrájet
1 dcl mléka
1 lžíce sádla, na smažení
½ lžíce másla
½ lžíce hladké mouky
½ lžičky kmínu
pepř
sůl

Játra na 1 hodinu naložit do mléka, odblanit, nakrájet na plátky, obalit v mouce.
Na velké pánvi rozpustit máslo, přidat cibuli, kmín, smažit 4 minuty, míchat, přidat játra, prudce osmažit.
Játra vyndat na talíř, opepřit, osolit, přikrýt alobalem.
Na pánev přidat vývar, provařit, sundat z plotny, vmíchat ½ lžíce másla.
Příloha: vařené brambory.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr.

Vytisknout

JÁTRA S RAJČATOVO BRUSINKOVOU OMÁČKOU

  • 300 g drůbežích jater
  • 2 lžíce sádla na smažení
  • 2 cibule, nakrájet na osminky
  • 4 lžíce worcesteru
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 4 lžíce brusinkového kompotu
  • 8 lžic červeného vína
  • 3 dcl drůbežího vývaru
  • pepř
  • sůl

1. V kastrole rozpustit sádlo, osmažit játra, vyndat na talíř.
2. Do kastrolu přidat cibuli, osmažit, přidat česnek, když zavoní, přidat víno, zredukovat, přidat rajčata.
3. Přidat brusinky, worcester, vývar, 15 minut dusit, případně ředit dalším vývarem.
4. Vložit játra, promíchat, osolit, opepřit. 

Příloha: bramborové rarášky

  • 6 velkých nahrubo strouhaných brambory
  • 2 vejce
  • 3 lžíce strouhanky
  • 2 stroužky česneku, prolisovat
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • sádlo na smažení

1. Všechno smíchat.
2. V pánvi rozpálit větší množství oleje, lžičkou nabírat těsto a vkládat na pánev, smažit, míchat.
Víno: Rulandské modré.

Doporučujeme