• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 27 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

RYBÍ KOLÁČ

  • 350 g lososa, 350 g tresky
  • ½ kg brambor
  • 100 g sýra
  • cibule menší, drobně nakrájet
  • petržel, drobně nakrájet
  • olivový olej
  • 2 dcl bílého vína
  • mléko
  • máslo
  • pepř
  • sůl

1. Plech potřít máslem, posypat solí a pepřem, cibulí, na to položit lososa a tresku, přilít bílé víno (více) a trochu posypat solí. Přikrýt alobalem potřeným máslem a dát péct na 9 minut, plynová trouba na 6.
2. Slít šťávu od ryb a v malém kastrolu vyvařit asi na polovinu.
3. Rozmačkat vařené brambory, zředit trochou másla a mléka. Přidat sůl pepř, estragon, petrželovou nať. Přidat odvařenou šťávu.
4. Na másle lehce osmažit zelenou cibulku a vmíchat do brambor.
5. Do rozmačkaných brambor vmíchat polovinu masa z tresky a lososa.
6. Na větší pánev dát olivový olej a trochu másla, rozehřát a sundat s ohně.
7. Do pánve dát rozmačkané brambory s masem a zarovnat povrch.
8. Dát krátce péct na plotnu. Pak přikrýt alobalem pomazaným máslem a dát péct do trouby na 10 minut.
9. Po upečení dát na povrch zbytek ryby a na vrch sýr.
10. Dát krátce pod gril, až se sýr rozpustí.
11. Vyndat a pokapat citronem a olivovým olejem.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.

Vytisknout

PÖRKÖLT Z KAPRA

  • 3 kg kapra, nakrájet na díly cca 20 dkg, osolit, opepřit
  • 0,5 kg cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 5 dkg anglické slaniny, drobně nakrájet
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 chilli paprička
  • 6 zelených paprik, nakrájet na proužky
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 1 dcl bílého vína
  • rybí vývar
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozehřát sádlo, přidat anglickou slaninu, osmažit, přidat cibuli, osmažit.
2. Přidat kapra, osmažit, přidat víno, zredukovat, přidat sladkou papriku, promíchat.
3. Přidat rajčata, chilli papriku, zelené papriky, dusit 25 minut.
Příloha: osmažený bílý chleba.

Vytisknout

KAPR S NIVOU

  • 1 kapr
  • 1 dcl červeného vína
  • mletý kmín
  • 1 lžička medu
  • 100 g nivy, nastrouhat
  • křen, nastrouhat
  • 2 rajčata, oloupat, drobně nakrájet
  • citrónová šťáva
  • sladká paprika
  • pepř
  • sůl

1. Porce kapra osolit, opepřit, posypat mletým kmínem, paprikou, dát do pekáče, pokapat citrónovou šťávou, podlít vínem
    s rozmíchaným medem, nechat ležet 2 hodiny.
2. Do pekáče přidat rajčata, na kapra dát křen, nivu.
3. Nastrouháme syrový křen a nivu.
4. Péct v troubě 30 minut při teplotě 190°C.
Příloha: vařené brambory.

Vytisknout

KAPR NA ČESNEKU

  • 1 kapr, rozdělit na porce
  • česnek, rozmačkat
  • sladká paprika
  • hladká mouka
  • zelená petržel
  • sádlo
  • pepř
  • sůl

1. Porce kapra osolit, potřít česnekem, opepřit, posypat paprikou, obalit v hladké mouce.
2. Smažit na sádle.
Příloha: vařené brambory, bramborová kaše.
Víno: Sylvánské zelené, pozdní sběr.

Vytisknout

KAPR MARINOVANÝ DLE RAKOVNICKÉHO RYBÁŘE

  • 1 kg kapra, osolit, opepřit
  • 1 lžíce sádla
  • kmín
  • pepř
  • sůl

1. Do pekáče dát sádlo, podlít 1 dcl vody, vložit kapra, posypat kmínem.
2. Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 190°C, péct cca 25 minut.

Marináda

  • ¼ l octa
  • ½ l rybího vývaru
  • 10 dkg cibule, drobně nakrájet
  • citrónová kůra
  • 10 zrnek pepře
  • 6 zrnek nového koření
  • 2 hřebíčky
  • 2 bobkové listy
  • sůl

1. Do hrnce dát shora uvedené přísady a 20 minut vařit, nechat vychladnout.
2. Do smaltované nebo kameninové nádoby vložit pečeného kapra, zalít marinádou, nechat přes noc v ledničce.
Příloha: chleba.
Víno: Sylvánské zelené, pozdní sběr.

Doporučujeme