• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 20 dub 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

RAGÚ Z KUŘETE

1 kuře s drůbky
4 dcl drůbežího vývaru
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
1 menší cibule
1 petržel, nakrájet na větší kostičky
kousek celeru, nakrájet na větší kostičky
½ květáku, vykrojit košťál, rozebrat na růžičky
3 lžíce sterilovaného hrášku
1 žloutek
150 g smetany ke šlehání
200 g hlaviček žampiónů, oloupat, nakrájet na silnější plátky
¼ lžičky muškátového květu
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce hladké mouky
3 lžíce másla
5 zrnek celého pepře
bílý pepř
sůl

Do kastrolu dát 1,5 l osolené vody, přivést k varu, vložit kuře, drůbky kromě jater, sbírat pěnu.
Přidat celou kořenovou zeleninu, cibuli, celý pepř, vařit 40 minut, odstavit z plotny, nechat ve vývaru vychladnout. Vývar scedit, kuře vykostit.
Maso z kuřete, srdce, žaludek nakrájet na větší kostičky.
V kastrole krátce opražit mouku, přidat 1 lžíci másla, míchat 1 minutu, přidat muškátový květ, zamíchat, zředit vývarem, vařit 40 minut, případně ředit dalším vývarem.
Na pánev dát 1 lžíci másla, 2 minuty smažit krájenou mrkev, petržel, celer, přendat do kastrolu s vařící vodou, přidat růžičky květáku, vařit odkryté, až zelenina změkne.
V kastrole rozpustit 1 lžíci másla, osmažit játra, vyndat, nakrájet na kostičky.
Do provařené zředěné jíšky přidat nakrájené maso, drůbky, vařenou zeleninu, hrášek provařit, odstavit z plotny.
Ve smetaně rozmíchat vajíčko, vmíchat k ragú, nevařit, ochutit pepřem, solí.
Příloha: houskové knedlíčky, rýže.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr

Houskové knedlíčky
½ veky, nakrájet na kostičky
3 lžíce mléka
1 vejce
¼ lžičky muškátového květu
2 lžičky másla, nechat změknout
2 lžíce strouhanky
pepř
sůl

Kostičky veky dát do mísy, přelít mlékem, nechat vsáknout.
Máslo prošlehat s vajíčkem, přidat do mísy, přidat strouhanku, muškátový květ, pepř, sůl.
Vypracovat těsto a z těsta malé knedlíčky.
Knedlíčky vkládat do vařící osolené vody.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme