• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 19 dub 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

PEČENÁ VEPŘOVÁ ŽEBRA

2 kg vepřových žeber, propíchat blánu na kostech
1 lžička pepře
½ lžičky soli

Žebra z obou stran opepřit, osolit, zabalit do alobalu, položit na plech masovou částí dolů a dát do trouby předehřáté na 120°C na 2,5 hodiny.
Vyndat žebra z trouby, nechat stát 15 minut.
Troubu rozehřát na 180°C.
Žebra vyndat z alobalu, vypečenou šťávu slít.
Žebra položit na plech vrstvou masa nahoru, potřít omáčkou, dát do trouby na 10 minut. A takto potírat maso pětkrát, vždy po 10 minutách.
Víno: Svatovavřinecké; Modrý Portugal; Rulandské modré.

Omáčka
1 cibule, drobně nakrájet
2 lžíce stolního oleje (ne olivový olej)
3 dcl hovězího vývaru
2 dcl rozmixovaných konzervovaných rajčat
0,5 dcl octa
2 lžíce nerafinovaného cukru
2 lžíce medu
2 lžíce worcesterské omáčky
1 lžička mleté papriky
½ lžičky mletého chilli
2 stroužky česneku, rozmačkat
pepř
sůl

V kastrolu rozehřát olej, přidat cibuli, smažit 5 minut.
Přidat vývar, rozmixovaná rajčata, ocet, cukr, med, worcesterskou omáčku, promíchat.
Přidat pepř, sůl, česnek, mletou papriku, promíchat.
Vařit nezakryté, až omáčka začne houstnout.

Vytisknout

PEČENÁ A GRILOVANÁ VEPŘOVÁ ŽEBRA

2 kg vepřových žeber, propíchat blánu na kostech
1 lžička pepře
½ lžičky soli

Žebra z obou stran opepřit, osolit, zabalit do alobalu, položit na plech masovou částí dolů a dát do trouby předehřáté na 150°C na 2,5 hodiny.
Vyndat žebra z trouby, nechat stát 10 minut.
Žebra vyndat z alobalu na rozehřátý gril, grilovat z každé strany 5 minut, potírat omáčkou.
Víno: Svatovavřinecké; Modrý Portugal; Zweigeltrebe; Moravia.

Omáčka
1 cibule, drobně nakrájet
2 lžíce stolního oleje (ne olivový olej)
3 dcl hovězího vývaru
2 dcl rozmixovaných konzervovaných rajčat
0,5 dcl octa
2 lžíce nerafinovaného cukru
2 lžíce medu
2 lžíce worcesterské omáčky
1 lžička mleté papriky
½ lžičky mletého chilli
2 stroužky česneku, rozmačkat
pepř
sůl

V kastrolu rozehřát olej, přidat cibuli, smažit 5 minut.
Přidat vývar, rozmixovaná rajčata, ocet, cukr, med, worcesterskou omáčku, promíchat.
Přidat pepř, sůl, česnek, mletou papriku, promíchat.
Vařit nezakryté, až omáčka začne houstnout.

Vytisknout

GRILOVANÁ VEPŘOVÁ ŽEBRA

3 kg vepřových žeber, propíchat blánu na kostech
šťáva z 2 citrónů
1 dcl stolního oleje (ne olivový olej)
3 lžíce mletého zázvoru
2 lžičky mleté papriky
1 lžička mletého pepře
1 lžička soli

V míse smíchat citrónovou šťávu, olej, zázvor, mletou papriku, pepř.
Žebra rozdělit na přiměřené díly, očistit, odstranit blánu.
Do masa vetřít směs.
Žebra dát igelitového pytle, uzavřít, dát na 8 – 12 hodin do ledničky.
Žebra grilovat až 40 minut po vyndání z ledničky.
Na gril položit dvojitý alobal, na alobal položit žebra a ta zakrýt alobalem (pokud nemáte gril s příklopem).
V průběhu grilování žebra potírat omáčkou.
Doba grilování je 40 minut na jedné straně.

Omáčka
200 g sladké chilli omáčky
1 konzerva rajčat i se šťávou, rozmixovat
1 lžíce cukru
1 lžička strouhaného zázvoru
1 lžička mletého pepře
1 lžička sladké papriky
½ lžičky mletého chilli
sůl

Do kastrolu dát cukr, nechat mírně zkaramelizovat, přidat rajčata, promíchat, až se karamel rozpustí.
Přidat ostatní suroviny, promíchat, dusit 15 minut.
Dochutit solí.
Víno: Svatovavřinecké; Modrý Portugal.

Vytisknout

GRILOVANÁ VEPŘOVÁ ŽEBRA PŘEDVAŘENÁ

Žebra
3 kg vepřových žeber
šťáva ze 2 citrónů
1 dcl stolního oleje (ne olivový olej)
3 lžíce mletého zázvoru
2 lžičky mleté papriky
1 lžička mletého pepře
1 lžička soli

Na vaření žeber
1 cibule, oloupat, rozpůlit
1 mrkev
1 celer
kus celeru
2 stružky česneku
5 zrnek pepře
sůl

Do většího hrnce dát vodu, cibuli, mrkev, petržel celer, česnek, pepř, sůl, přivést k varu.
Do vařící vody vložit žebra, vařit necelou 1 hodinu, až je maso téměř měkké.
Žebra vyndat.
V míse smíchat citrónovou šťávu, olej, zázvor, mletou papriku, pepř.
Žebra rozdělit na přiměřené díly, očistit.
Ještě do teplého masa vetřít směs.
Žebra dát igelitového pytle, uzavřít, dát na 4 hodiny do ledničky.
Žebra grilovat až 40 minut po vyndání z ledničky.
Na gril položit dvojitý alobal, na alobal položit žebra a ta zakrýt alobalem (pokud nemáte gril s příklopem).
V průběhu grilování žebra často potírat omáčkou.
Doba grilování je asi 15 minut na jedné straně.
Víno: Svatovavřinecké; Modrý Portugal, Zweigeltrebe.

Omáčka
200 g sladké chilli omáčky
1 konzerva rajčat i se šťávou, rozmixovat
1 lžíce cukru
1 lžička strouhaného zázvoru
1 lžička mletého pepře
1 lžička sladké papriky
½ lžičky mletého chilli
sůl

Do kastrolu dát cukr, nechat mírně zkaramelizovat, přidat rajčata, promíchat, až se karamel rozpustí.
Přidat ostatní suroviny, promíchat, dusit 15 minut.
Dochutit solí.

Vytisknout

PEČENÝ VEPŘOVÝ BŮČEK NA PIVU

1 kg vepřového bůčku s kůží bez kosti
0,5 l světlého 10° piva
0,3 dcl hovězího vývaru
200 g mrkve, nakrájet na plátky
200 g celeru, nakrájet na plátky
2 velké cibule, hrubě nakrájet
8 stroužků česneku
2 lžičky kmínu
pepř
sůl

Maso očistit, osušit, vetřít sůl, opepřit, položit do pekáče kůží dolů, posypat polovinou kmínu, podlít pivem, vývarem, pekáč přikrýt, dát do trouby rozehřáté na 180°C.
Péct 45 minut, přelévat šťávou z pekáče.
Maso v pekáči otočit, kůži naříznout do kosočtverců, posypat zbytkem kmínu.
Přidat cibuli, mrkev, petržel, celé stroužky česneku. Vrátit do trouby, péct zakryté 35 minut, občas přelévat.
Pekáč odkrýt, péct 10 minut.
Příloha: pečené brambory.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme