• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 22 zář 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

BRAMBOROVÉ NOKY S OBSAHEM TVAROHU

BRAMBOROVÉ NOKY S OBSAHEM TVAROHU 5 osob

300 g brambor, uvařit ve slupce
200 g měkkého tvarohu
2 vejce
300 g polohrubé mouky
mouku na podsypání
1 lžíce másla
sůl

Dát vařit větší množství osolené vody.
Do větší mísy dát rozmačkané brambory, prosátou mouku, vejce, tvaroh, sůl.
Vypracovat hladké těsto, zpracovávat 15 minut.
Na pomoučněném vále vyválet 4 hady s průměrem 2,5 cm, nakrájet na dílky 3 cm dlouhé.
Nakrájené noky po částech vkládat do velkého síta a prosypat moukou, protřepat.
Noky vložit do vařící vody, případně uvolnit ode dna.
Když noky vyplavou na hladinu, vařit ještě cca 1 minutu.
Vařené noky slít, ihned v sítu prolít studenou vodou, nechat okapat.
Na větší pánvi rozpustit máslo, po částech přidat noky a noky osmažit. 

Doporučujeme