• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
středa 17 říj 2018
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

RYBÍ POLÉVKA KRÉMOVÁ S BÍLÝM VÍNEM

1 kg filetů z kapra, opepřit, osolit
3 kapří hlavy, odstranit žábry
2 l vody
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
1 mrkev, nakrájet na nudličky
1 petržel, nakrájet na nudličky
1/8 celeru, nakrájet na nudličky
1 cibule, hrubě nakrájet
1 pórek, hrubě nakrájet
2 bobkové listy
8 zrnek pepře
5 zrnek nového koření
¼ lžičky muškátového květu
1 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
3 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
0,5 dcl smetany na šlehání
2 rohlíky z minulého dne, nakrájet na kostičky, opražit na pánvi
pepř
sůl

Do studené vody dát rybí maso a odřezky, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat hrubě krájenou cibuli, pórek, bobkový list, celý pepř, nové koření, sůl, vařit 35 minut.
Vývar přecedit, maso obrat, dát stranou na talíř.
Udělat jíšku: do většího kastrolu dát mouku, krátce opražit, přidat 1 lžíci másla, 1 minutu míchat, přidat muškátový květ, zředit vínem, míchat, přidat scezený vývar, vařit 25 minut.
V pánvi rozehřát máslo, přidat na nudličky nakrájenou zeleninu, osmažit, vložit do kastrolu s menším množstvím vody, vařit do změknutí zeleniny, scedit.
V pánvi rozehřát 1 lžíci másla, filety kapra osmažit, maso rozebrat na kousky a spolu s masem z hlavy dát do vývaru, prohřát, přidat smetanu, promíchat.
Přidat vařenou drobně krájenou zeleninu bez vody, ve které se vařila.
Dochutit pepřem, solí.
Prezentace: do talíře dát porci polévky, posypat petrželí, posypat krutony.

Doporučujeme