(Treska, makrela)
rybu zbavit kůže, nakrájet na porce
1 lžíci másla
pepř
sůl
omáčka mornay
V kastrolu rozehřát máslo, přidat rybu, opepřit, osolit, podlít vodou, dusit 6 minut.
Zapékací misku vymazat olejem, vložit rybu, zalít omáčkou mornay.
Vložit do trouby rozehřáté na 180 C, zapékat 7 minut.
Příloha: vařené brambory.
Omáčka mornay
1/3 l bešamelová omáčka
2 žloutky
100 g čedaru, drobně nastrouhat
1 lžíce másla
¼ lžičky muškátového oříšku
1 dcl smetany ke šlehání
bílý pepř
sůl
Do bešamelové omáčky vmíchat tvrdý sýr a za stálého míchání rozpustit.
Nad mírně vroucí vodní lázní rozmíchat v misce žloutky se smetanou, přidat muškátový oříšek.
Žloutky se smetanou vmíchat do bešamelové omáčky, prohřát, ale nevařit.
Ochutit pepřem a solí.
Bešamelová omáčka
25 g másla
25 g hladké mouky
6 dcl mléka
na špičku nože muškátový oříšek
4 hřebíčky
1 cibule
1 bobkový list
pepř
sůl
Do kastrolu vlít mléko, přidat cibuli se zapíchanými hřebíčky, bobkový list, muškátový oříšek, přivést k varu, sundat z ohně a nechat 15 minut stát, pak přecedit.
Opražit mouku, přidat máslo a udělat jíšku, ředit teplým scezeným ochuceným mlékem, mléko přilévat pomalu, intenzivně míchat, vařit 45 minut, podle potřeby přidávat mléko.