Postup je pro dvě kolena, protože víc jich na jeden běžný pekáč nedostanete.
2 vepřová kolena, každé cca 1,2 kg
2 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakrájet
2 lžíce sádla
2 bobkové listy
8 zrnek pepře
1 l hovězího vývaru
2 lžíce rajčatového protlaku
1 sušená chilli paprička
2 lžičky tymiánu
2 lžičky šalvěje
8 stroužků česneku, utřít se solí
pepř
sůl
Směs na potření masa: smíchat česnek, tymián, šalvěj.
Kolena naříznout hlubšími řezy do tvaru kosočtverce, opepřit, osolit, do zářezů vetřít směs česneku a koření.
V kastrole rozehřát sádlo, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 3 minuty, míchat přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat rajčatový protlak, promíchat.
Přidat tymián, šalvěj, bobkový list, 0,5 l vývaru, kolena, dusit 1 hodinu, podle potřeby podlévat.
Kolena přendat do pekáče, mírně podlít vývarem z dušení kolen, pekáč zakrýt, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 2 hodiny 30 minut. 15 minut před koncem pečení pekáč odkrýt.
Kolena v průběhu pečení občas přelévat vývarem z dušení kolen.