• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

SINGAPURSKÉ NUDLE S VEPŘOVÝM NEBO KUŘETEM A PAPRIKOU A KARI

  • 0,5 libového vepřového
  • 1 lžíce oleje
  • 1 pórek
  • 1 zelená a žlutá paprika
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 3 dcl hovězího vývaru
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce kari
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce studené vody
  • hrst čerstvé petržele, drobně nakrájet
  • 1 lžička pálivé chilli omáčky
  • 300 g špaget

1. Nakrájet vepřové na proužky 0,5 x 2,5 cm. Rozpálit ve voku olej ,osmažit maso. Dát do sítka okapat.
2. Nakrájet pórek a papriky na proužky dlouhé 2 cm.
3. Očistit wok, osmažit pórek přidat papriky, česnek a vývar, vařit 2 minuty.
4. Smíchat ústřicovou omáčku s kari. Smíchat kukuřičný škrob s vodou a vše přidat k vepřovému a vařit 2 minuty.
5. Vmíchat petržel a pepřovou omáčku.
6. Uvařit špagety, vysušit a smíchat s masem.

NUDLE S MEDEM

  • 2 kuřecí prsa, nakrájet na kostky
  • 2 hrnky malé brokolice
  • 1 malá červená paprika, nakrájet na proužky
  • 2 zelené papriky, nakrájet na tenké proužky
  • 1 střední mrkev, tenké proužky
  • asijské nudle, nebo špagety
  • ¼ lžičky koření pěti vůní
  • ½ lžičky sezamového oleje

Omáčka

  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 3 stroužky česneku, rozmačkat
  • ¼ lžičky čerstvě mletého pepře
  • ¼ lžičky zázvoru

1. Smíchat položky na omáčku
2. Ve 3 lžících této omáčky marinovat na kostky nakrájené kuře 1 hodinu
3. Vařit brokolici a nakrájení papriky 2 minuty.
4. Uvařit nudle nebo špagety
5. Vmíchat nudle nebo špagety a zeleninu do omáčky
6. Vyndat kuře z marinády, posypat kořením pěti vůní a osmažit, po opečení pokapat sezamovým olejem.

KUŘE S ČESNEKEM A OKURKOU

  • 450 g kuřecích prsou, nakrájet na kostičky 2,5 cm
  • 450 g okurky, oloupat, odstranit dužinu, nakrájet na kostičky 2,5 cm, posolit
  • 1 lžíce sádla
  • 1½ lžíce česneku, drobně nakrájet
  • 1 lžíce cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce sójové omáčky 
  • 1 lžíce dezertního vína
  • 1 lžička chilli
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • sůl

1. Opláchnout nakrájenou okurku pod tekoucí vodou, osušit.
2. Rozpálit sádlo ve woku, osmažit maso.
3. Přidat ostatní položky mimo okurky a smažit 1 minutu.
4. Přidat okurky, smažit 1 minutu.

KUŘECÍ PRSA S ARAŠÍDY

  • 1 pár kuřecích prsou, nakrájet jako větší arašídy
  • 1 šalotka, nakrájet na proužky 1 cm dlouhé
  • 1 stroužek česneku, drobně nakrájet
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce + 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžíce + 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička cukru
  • pár kapek octa
  • 1 lžíce vína
  • 1 proužek zázvoru
  • pár kapek sezamového oleje
  • ¼ hrnku oleje
  • ¼ hrnku arašídů
  • ½ lžičky chilli lupínků
  • sádlo

1. Smíchat maso se solí, lžičkou sójové omáčky, lžičkou kukuřičného škrobu.
2. Smíchat lžíci sójové omáčky, lžíci kukuřičného škrobu, cukr, ocet, víno, cibuli, česnek, zázvor, sezamový olej.
3. Osmažit maso.
4. Rozpálit sádlo, přidat arašídy, chilli, maso, směs se sójovou omáčkou, provařit.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ