• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

SMAŽENÁ ŽABÍ STEHÝNKA S OMÁČKOU

  • 1 balíček mražených stehýnek

Marináda

  • ½ lžička soli
  • ½ lžičky cukru
  • ½  lžičky zázvoru
  • 1 lžička dezertního vína
  • ½ lžičky pepře
  • 1 ½ lžičky kukuřičného škrobu

Do omáčky

  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 stroužek česneku, drobně nakrájet
  • 5 tenkých plátků zázvoru
  • 7 tenkých koleček mrkve
  • 1 lžička kukuřičného škrobu, rozmíchat trošce drůbežího vývaru
  • 2 dcl drůbežího vývaru

1. 1 hodinu marinovat stehýnky.
2. Na pánvi rozehřát máslo, osmažit mrkev, cibuli, zázvor, česnek, promíchat.
3. Když česnek zavoní přidat marinádu, vývar, rozmíchaný škrob, provařit až omáčka zhoustne.
4. Na pánvi rozpustit máslo, osmažit stehýnka.
Příloha: vařená rýže.

SKOPOVÉ V MEDOVÉ OMÁČCE

  • 250g skopového
  • 1 lžíce omáčky hoi-sin
  • ½  lžičky sezamového oleje
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce oleje

Na ochucení

  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička sherry
  • 1 lžička šťávy ze zázvoru (lis na česnek)
  • 1 lžička medu
  • 2 lžičky cukru
  • 1/2 lžička kukuřičného škrobu

1. Maso nakrájet na tenké plátky a smíchat s omáčkou hoi-sin, sezamovým olejem, kukuřičným škrobem.
2. Na sádle osmažit maso, vložit do sítka okapat.
3. Smíchat položky na ochucení a provařit, přidat maso.
Víno: Cabernet Sauvignon; Svatovavřinecké.

PÁLIVÉ HOVĚZÍ SE ŠVESTKOVOU OMÁČKOU

  • 750 g svíčkové, nakrájet na tenké plátky (loupaná plec, roštěnec)
  • 150 ml švestkové omáčky
  • 1 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 1 stroužek česneku, rozmačkat
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky vína
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce oleje
  • ½ hrnku vody
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 dcl hovězího vývaru

1. Smíchat nakrájené hovězí se švestkovou omáčkou, česnekem, cukrem, vínem, kukuřičným škrobem, zázvorem, chilli a nechat 2 hodiny.
2. Ve woku rozehřát olej, maso postupně osmažit, dát do sítka okapat, podle potřeby přidávat olej.
3. Všechno osmažené maso vrátit do woku, přidat 2 lžičky kukuřičného škrobu rozmíchané v hovězím vývaru, zbylou marinádu a provařit.

RÝŽOVÉ NUDLE S HOVĚZÍM

  • 500 g nudlí
  • 185 g hovězího, nakrájet na tenké plátky
  • 75 g brokolice, rozdělit na malé dílky
  • 2 to 3 plátky zázvoru, drobně nakrájet
  • 2  cibule, drobně nakrájet
  • 5 lžíce oleje

Přísady 1

  • ½ lžičky soli
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vody (vývaru)
  • 2 lžíce oleje

Přísady 2

  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky

1. Uvařit nudle, propláchnout ve studené vodě a nechat osušit.
2. Smíchat hovězí s přísady 1 a marinovat nejméně 20 minut.
3. Rozpálit wok, přidat olej, přidat zázvor a cibuli a tyto vyndat.
4. Do woku dát hovězí a smažit 1 minutu, vyndat a dát k cibuli.
5. Do woku dát brokolice a smažit 1 minutu, vrátit zázvor, cibuli a hovězí promíchat ½ minuty a opět dát stranou.
6. Do woku dát trochu oleje a pak nudle, promíchat 1 minutu, přidat přísady 2 a promíchat.
7. Vrátit maso a zeleninu a promíchat.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ