• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 24 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

TYMIÁNOVÉ BRAMBORY S CUKETOU

12 brambor, uvařit ve slupce
2 cukety, nakrájet na plátky
2 cibule, nakrájet na proužky
2 lžičky tymiánu
3 lžíce sádla
pepř
sůl

Brambory nechat vychladnout, oloupat, nakrájet na plátky silné cca 2 cm.
Na velké pánvi rozehřát 1 lžíci sádla, přidat cukety, opepřit, osolit, smažit, až začnou cukety na povrchu mírně hnědnout. Cukety přendat do sítka.
Na stejné pánvi rozehřát 1 lžíci sádla, přidat cibuli, smažit 3 minuty, míchat, přendat k cuketě.
Na stejné pánvi rozehřát 1 lžíci sádla, přidat brambory, tymián, smažit, až začnou brambory mírně hnědnout, opepřit, osolit, přidat cukety, cibuli, promíchat.
Jako příloha k pečeným, smaženým, grilovaným masům.

BARMBOROVÉ NOKY SE SÝREM

0,5 kg brambor
100 g hrubé mouky
2 vejce
100 g strouhaného sýra, nejlépe čedar
muškátový květ
120 g másla
½ lžíce másla
bílý pepř
sůl

Uvařit brambory, oloupat a umlít.
Do umletých brambor přidat moukou, vejce, sýr, máslo, muškátový květ a udělat těsto.
Vyválet válec 2 cm v průměru a krájet kousky 3 cm.
Házet do vařící vody, míchat, když vyplavou, jsou vařené, dejte jim ještě půl minuty.
Noky dát do sítka okapat.
Rozehřát pánev, přidat ½ lžíce másla, přidat noky, mírně osmažit.

TVAROHOVÁ NÁPLŇ

200 g měkkého tvarohu
40 g cukru
20 g hrozinek
1 balíček vanilkového cukru
25 g másla
1 žloutky
1 bílek, udělat tuhý sníh
2 lžíce mléka

Máslo utřít se žloutkem, přidat cukr, tvaroh, mléko, hrozinky, promíchat, vmíchat sníh.

BRAMBOROVÉ PLACKY SE ŠKVARKY

1 kg brambor
180 g polohrubé mouky
40 g škvarků, drobně nakrájet
1 vejce
4 stroužky česneku, rozmačkat
2 lžíce majoránky, rozemnout v dlaních
sádlo na smažení
pepř
sůl

Brambory uvařit ve slupce, nechat vychladnout, oloupat.
Pomoučnit vál, na vál prolisovat brambory, přidat škvarky, česnek, majoránku, pepř, sůl, vejce.
Vypracovat těsto, rozválet plát vysoký 1,5 cm.
Vykrájet kulaté placky, na povrchu vytvořit rádýlkem ornament kosočtverce.
V pánvi rozehřát sádlo, placky smažit po obou stranách.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ