• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 24 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

SÝROVÉ PLACIČKY

0,5 kg brambor
2 vejce
250 g tvrdého sýru, nastrouhat
30 g strouhanky
¼ lžičky muškátového oříšek
2 lžíce zelené petrželky, drobně nakrájet
sůl
stolní olej na smažení

Na obalování
1 vejce, rozšlehat, osolit
strouhanka
sůl

Brambory oloupat, vložit do vařící osolené vody, uvařit, scedit, ihned prolisovat, dát do mísy.
Přidat vejce, strouhanku, sýr, muškátový oříšek, zelenou petržel, sůl, vypracovat těsto.
Vál posypat moukou a z těsta vyválet placku vysokou 1,5 cm, z placky vykrojit kolečka o průměru 10 cm.
Vykrojené placky namočit do rozšlehaného vejce, obalit ve strouhance, smažit v rozehřátém oleji z obou stran.
Vhodné jako příloha k zeleninovým pokrmům; zvěřinovým gulášům a ragú.

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY Z TEPLÝCH BRAMBOR

1 kg teplých, oloupaných brambor
450 g krupice
120 g sádla
2 vejce
1,5 lžičky soli

V míse rozšťouchat teplé brambory se sádlem na kaši.
Na vál nasypat krupici, přidat rozšťouchané brambory, vejce, sůl, vypracovat těsto.
Těsto rozdělit na čtyři díly, z každého dílu vyválet knedlík o průměru cca 6 cm.
Knedlíky vložit do většího množství vařící osolené vody, zamíchat, aby se knedlíky nepřichytily na dno hrnce.
Vařit cca 20 minut. Uvařené knedlíky poznáte, pokud část jednoho z nich odříznete.

PŘÍLOHA Z OPEČENÝCH BRAMBOR A TVAROHU SE ZELENOU PETRŽELÍ

900 g brambor, oloupat, nakrájet na kostičky 1 cm
1 cuketa, nakrájet na kostičky 1 cm
50 g anglické slaniny, drobně nakrájet
6 hlaviček středních žampiónů, oloupat, nakrájet na kostičky 1 cm
200 g měkkého tvarohu
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
1 lžíce sádla
pepř
sůl

Na velké pánvi rozehřát sádlo, přidat brambory, opepřit, osolit, 2 minuty smažit, míchat, podle potřeby přidat sádlo.
Přidat cuketu, anglickou slaninu, žampióny, smažit 4 minuty, nebo až jsou brambory měkké, míchat, dochutit pepřem, solí.
Prezentace: jednotlivé porce sypat zelenou petrželí.

PLZEŇSKÉ HOUSKY

½ kg hladké mouky
40 g droždí
5 lžic oleje
1 žloutek
1 bílek, mírně našlehat
¼ l mléka
1 lžička cukru
1 lžička soli
mák na posypání

Do mísy dát mouku, udělat důlek, do důlku vložit rozdrobené droždí, cukr, trochu mírně ohřátého mléka, mírně promíchat, zakrýt utěrkou, dát na teplého, nechat vykynout kvásek.
Po vykynutí kvásku přidat zbylé mléko, olej, žloutek, cukr, sůl, vypracovat tuhé těsto.
Vyválet 3 pruhy, oddělovat části na výrobu housek.
Na plech položit papír na pečení, na papír poskládat hotové housky.
Housky posypat kmínem, potřít bílkem.
Rozehřát troubu na 220°C, vložit plech s houskami, péct 10 minut, teplotu snížit na 160°C a housky dopéct.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ