• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

DRŮBEŽÍ POLÉVKA

2,5 l vody
1 kuře
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
1 cibule,
½ celerového stonku (nemusí být), hrubě nakrájet
½ mrkve, nakrájet julien
1 petržel, nakrájet julien
1/8 celeru, nakrájet julien
5 zrnek černého pepře
1 vejce
1 lžíce másla
1 hrst jemných nudlí do polévky
3 lžíce sterilizovaného hrášku
libeček
sůl
pepř

Do hrnce se studenou vodou vložit kuře, musí být celé ponořené, přidat hrubě krájenou zeleninu, uvést k varu, sbírat pěnu.
Přidat bobkový list, pepř, libeček, vařit 35 minut.
Sundat hrnec z ohně, nechat stát 1 hodinu a 15 minut.
Vyndat kuře, maso oddělit od kostí (jde velmi snadno).
Scedit vývar, nechat vychladnout, vyčistit bílkem.
V kastrolku rozpustit máslo, osmažit zeleninu julien, přidat vodu, vařit, až je zelenina téměř měkká.
Zeleninu scedit přidat do vyčištěného vývaru. (Nikdy ne vývar ze zeleniny, přehlušil by chuť drůbežího vývaru.)
V menším hrnci přivést k varu vodu, uvařit nudle, scedit, nudle přidat do vyčištěného vývaru.
Do vyčištěného vývaru přidat hrášek, nakrájené maso podle potřeby, zeleninu julien, provařit, dochutit pepřem a solí.

UHLÍŘINA

1 kg syrových brambor, oškrábat, nakrájet na čtvrtky
0,5 kg kysaného zelí, vyždímat, překrájet
1 cibule, drobně nakrájet
150 g krup
120 g špeku, drobně nakrájet
2 lžíce sádla
2 lžičky kmínu
sůl

Brambory vložit do osolené vroucí vody s 1 lžičkou kmínu, uvařit doměkka.
V kastrolu rozpustit 1 lžíci sádla, přidat cibuli, smažit 5 minut, míchat, přidat zelí, mírně podlít vodou, dusit do měkka.
Kroupy propláchnout, uvařit v osolené vodě.
Uvařené brambory rozšťouchat se lžičkou sádla, vmíchat kroupy a obsah pánve.
Prezentace: porce přelévat osmaženým špekem na 1 lžíci sádla.

LEPENICE

1 kg syrových brambor, oškrábat, nakrájet na čtvrtky
40 dkg kysaného zelí, vyždímat, překrájet
2 cibule, drobně nakrájet
3 lžíce sádla
2 lžičky kmínu
1 lžička cukru
sůl

Brambory vložit do osolené vroucí vody s 1 lžičkou kmínu, uvařit doměkka.
V kastrolu rozpustit 1 lžíci sádla, přidat cibuli, smažit 5 minut, míchat, přidat zelí, cukr, sůl, mírně podlít vodou, dusit do měkka.
Uvařené brambory rozšťouchat s 1 lžící sádla, vmíchat obsah kastrolu.
Prezentace: porce přelévat zbylým rozpuštěným sádlem.

HRACHOVÁ POLÉVKA (fazolová, čočková)

fazole ani čočku nemixovat

250 g hrachu
2 lžíce hladké mouky
3 lžíce másla
½ lžíce másla na závěr do polévky
2 l vody
1 dcl mléka nebo 2 lžíce smetany
menší cibule, hrubě nakrájet
menší cibule, drobně nakrájet
½ mrkve, drobně nakrájet
½ petržele, drobně nakrájet
kousek celeru, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
1½  lžička majoránky
zelená petržel, drobně nakrájet
1 lžička saturejky
pepř
sůl
bílé pečivo, nakrájet na kostičky, osmahnout

1. Hrách namočit přes noc.
2. Hrách zalít vodou, přidat hrubě krájenou cibuli, hrách uvařit doměkka, rozmixovat.
3. V hrnci rozpustit 2 lžíce másla, přidat zeleninu, osmahnout, přidat drobně krájenou cibuli, osmahnout
4. Přidat mouku, udělat jíšku, zředit vodou z hrachu, vodu, vařit 15 minut.
5. Přidat česnek, zelenou petržel, majoránku, saturejku, provařit 5 minut.
6. Přidat mléko, provařit, ještě rozmixovat.
7. Přidat ½ lžíce másla, promíchat.
Do talíře vložit osmažené bílé pečivo, zalít polévkou.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ