• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

JEHNĚČÍ KOTLETY S HRACHOVOU KAŠÍ

800 g jehněčích kotlet, osolit, opepřit
200 g vařeného hrachu nebo čerstvého hrachu, osolit, opepřit, rozmixovat na kaši
6 rajčat, oloupat, nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1 menší mrkev, drobně nakrájet
8 chřestů
 lžíce sádla
1 lžíce másla
1 polévková lžíce olivového oleje
1 dcl bílého vína
4 dcl hovězího vývaru
tymián
1/2 lžičky majoránky
2 lžičky citrónové šťávy
pepř
sůl

V kastrole rozehřát sádlo, jehněčí kotlety prudce osmažit z obou stran, dát stranou.
Přidat máslo, kořenovou zeleninu, osmažit, přidat cibuli, osmažit.
Přidat bílé víno, zredukovat na polovinu, přidat kotlety, tymián, podlít, dusit doměkka, maso vyjmout.
Dolít vývar, zredukovat na potřebnou hustotu, přidat kousek másla, vrátit kotlety.
Do rozmixovaného hrachu vmíchat majoránku, citrónovou šťávu, dochutit pepřem, solí.
Chřest oloupat, 8 minut vařit v osolené vodě, osmažit na másle.
Prezentace: do středu talíře dát porci hrachu, přes porci hrachu položit 2 kotlety, maso přelít šťávou, přes kotlety položit 2 chřesty.
Víno: Cabernet Sauvignon; Merlot.

RYBÍ POLÉVKA

2,5 litru vody
1,5 kg rybího ořezu
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celere, hrubě nakrájet
1 větší cibule, hrubě nakrájet
1 menší mrkev, drobně nakrájet
1 menší petržel, drobně nakájet
1 plátek celere, drobně nakrájet
10 zrnek pepře
6 zrnek nového koření
¼ lžičky muškátového květu
½ lžičky tymiánu
½ lžíce másla
3 plátky veky, nakrájet na kostičky
bílý pepř
sůl

Do hrnce s vodou vložit hlavu (bez očí, žáber), ocas, ploutve, kůži, játra, veškerý rybí ořez, přivést k varu, sbírat pěnu.
Když je pěna sebraná, přidat hrubě krájenou zeleninu, celý pepř, muškátový květ.
Scedit. Obrat maso z hlavy, kostí, dát stranou na talíř.
Do scezeného vývaru přidat zředěnou jíšku, vařit 30 minut.
Na másle osmažit drobně nakrájenou zeleninu, vařit v menším množství vody 10 minut, scedit.
Do hotové polévky přidat obrané maso, jikry, mlíčí, tymián, vařit 5 minut.
Do polévky přidat uvařenou drobně krájenou zeleninu bez vody, ve které se vařila.
Dochutit pepřem, solí, muškátovým květem.
Na pánvi rozehřát máslo, osmažit kostičky veky.
Prezentace: do porce polévky na talíři vložit kostičky osmažené veky, posypat drobně krájenou zelenou petrželkou.

Zředěná jíška
2 lžíce hladké mouky
1½  lžíce másla
právě připravený a scezený rybí vývar
V kastrole krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat až se mouka a máslo spojí, dále míchat asi 20 vteřin.
Za stálého míchání zředit částí vychladlého vývaru.

 

ZELŇAČKA S KLOBÁSOU A ŠPEKEM

3 l vody
500 g kyselého zelí, mírně propláchnout, nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, rozdrtit
4 střední brambory, nakrájet na kostičky
250g paprikové klobásy, nakrájet na kolečka
100g špeku, nakrájet na malé kostičky
1 vejce
1 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
3 litry hovězího vývaru
1 bobkový list
3 zrnka nového koření
4 zrnka pepře
1 sušená čili paprička
½ lžičky majoránky
1 lžíce mleté červené papriky
1 dcl mléka
1 lžíce kysané smetany
pepř
sůl

V kastrolu rozpustit sádlo, rozškvařit špek, přidat cibuli, osmažit, než začne hnědnout.
Přidat mouku, cca 1 minutu smažit, zředit vývarem.
Přidat všechno zelí, nové koření, celý pepř, bobkový list, čili papričku, vařit 1hodinu.
Přidat brambory, klobásu, česnek, mletou papriku, vařit 20 minut.
Přidat, vejce, majoránku, mléko, vařit, až vejce ztuhne.
Vmíchat smetanu, dochutit pepřem a solí.

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY 2

1 kg brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout, oloupat
300 g hrubé mouky
30 g krupice
2 vejce, rozšlehat
40 g rozehřátého, vychladlého másla
sůl

1. Oloupané brambory nastrouhat.
2. Na vále přidat do brambor mouku, krupici, vejce, máslo, sůl, vypracovat těsto.
3. Vytvarovat knedlíky dlouhé 25 cm s průměrem cca 5 cm.
4. Vložit do vařící osolené vody, promíchat, aby se neuchytily ke dnu, vařit zakryté cca 25 minut.
5. Zda jsou knedlíky uvařené, poznáme překrojením.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ