• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

DOMÁCÍ HOUSTIČKY

500 g polohrubé mouky
¼ l mléka
20 g droždí
1 lžička cukru
50 g másla
1 vejce
20 g cukru
špetka soli
tuk na potření plechu
kmín na posypání
sůl na posypání

Připravit kvásek: v misce rozmíchat droždí se 2 lžičkami cukru, trochou vlažného mléka a mouky, zakrýt utěrkou, nechat vykynout kvásek.
Do mísy prosát mouku, přidat sůl, zbylé mléko, vejce, kvásek, vařečkou vypracovat těsto, až se budou tvořit puchýřky.
Vál posypat moukou, na vál vyklopit těsto.
Těsto nechat chvíli ležet, pak oddělovat těsto na přípravu rohlíčků nebo pletených houstiček.
Hotové rohlíčky, houstičky položit na plech potřený tukem, sypat kmínem, solí, vložit do předehřáté trouby, péct do zlatova.

ROHLÍKY

500 g polohrubé mouky
¼ l mléka
20 g droždí
150 g másla
2 žloutky
1 vejce
100 g cukru
citrónová kůra z ½ citrónu
tuk na potření plechu
špetka soli

Připravit kvásek: v misce rozmíchat droždí se 2 lžičkami cukru, trochou vlažného mléka a mouky, zakrýt utěrkou, nechat vykynout kvásek.
Do mísy dát máslo s cukrem, žloutky utřít do pěny, přidat do mísy k mouce.
Přidat kvásek, citrónovou kůru, sůl, střídavě mouku, mléko, vypracovat tuhé těsto, zakrýt utěrkou, dát vykynout.
Vál posypat moukou, na vál vyklopit těsto, vyválet plát, krájet menší čtverce, ty svinout na rohlíčky.
Rohlíčky potřít rozšlehaným vejcem, pokládat na vymazaný plech.
Vložit do trouby rozehřáté na 200°C, rychle péct.

KOBLIHY

KOBLIHY cca 20 koblih

500 g hladké mouky
30 g cukru
40 g másla
30 g droždí
3 žloutky
citrónová kůra z ½ citrónu
3 lžíce rumu
špetka soli
větší množství oleje na smažení
zavařenina na náplň (třešňová, meruňková)

Připravit kvásek: do mísy dát trochu hladké mouky, přidat droždí, 1 lžíci cukru, trochu vlažného mléka, promíchat, posypat trochou mouky, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout.
Do mísy dát máslo s cukrem, utřít do pěny, postupně přidávat žloutky, přidat vykynutý kvásek, sůl, rum, citrónovou kůru, střídavě mouku a zbytek mléka.
Vypracovat vláčné těsto, zakrýt utěrkou, dát kynout na 45 minut na teplé místo.
Těsto vyklopit na vál posypaný moukou, vyválet placku cca 1,5 cm silnou.
Hrdlem hrnku vykrajovat kolečka.
Na jedno kolečko položit zavařeninu, druhým kolečkem přiklopit, kraje pevně spojit, přebytečné těsto kolem koblihy vykrojit hrnkem.
Naplněné koblihy obrátit, pomoučnit, přikrýt utěrkou, nechat 30 minut kynout.
Smažit ve větším množství tuku, při pečení obrátit.

OVOCNÝ KOLÁČ S DROBENKOU

500 g polohrubé mouky
60 g cukru
80 g másla
40 g droždí
2 žloutky
3 dcl l mléka
nastrouhaná citrónová kůra z ½ citrónu
800 g vypeckovaného ovoce (švestky, třešně, meruňky)
1 bílek na potření kraje koláče
špetka soli
tuk na potření plechu

Drobenka
130 g másla
120 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
200 g hrubé mouky
Vychlazené máslo rozdrobit na vál, smíchat s moukou, cukrem.

Připravit kvásek: do mísy dát trochu hladké mouky, přidat droždí, 1 lžíci cukru, trochu vlažného mléka, promíchat, posypat trochou mouky, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout.
Mouku prosít do mísy, přidat cukr, sůl, citrónovou kůru, rozpuštěné máslo, vykynutý kvásek, žloutky rozmíchané ve zbylém mléce.
Měchačkou vypracovat řidší těsto.
Těsto rozprostřít až do krajů na vymaštěný plech, nechat 30 minut kynout.
Na těsto položit ovoce, posypat drobenkou, okraje koláče potřít bílkem.
Plech s těstem vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct cca 20 minut. Sledovat barvu okraje koláče.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ