• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

HOVĚZÍ GULÁŠ

HOVĚZÍ GULÁŠ 5 osob

80 dkg hovězího předního
5 dkg špeku, drobně nakrájet
1 lžíce sádla, nebo podle potřeby
4 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce majoránky
1 lžíce mleté papriky
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
5 zrnek celého pepře
½ lžičky kmínu
pepř
sůl

Připravit jíšku: v menším kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minutu míchat, zředit vývarem.
Maso nakrájet na kostky 2,5 cm, opepřit, osolit.
V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, přidat špek, cibuli, kmín, smažit 10 minut, až začne cibule hnědnout, podle potřeby přidat sádlo, cibule se musí smažit v tuku, ne pouze na tuku.
Přidat, česnek, papriku, papriku rozpustit v tuku, zředit dostatečným množstvím horkého vývaru, přidat zředěnou jíšku, celý pepř, maso, dusit 30 minut.
Maso přendat do kastrolu, vyndat celý pepř, šťávu rozmixovat, scedit a propasírovat na maso, případně zředit horkým vývarem, přidat majoránku, provařit, ochutit pepřem, solí.
Příloha: bramborové knedlíky, houskové knedlíky, šťouchané brambory, vařená rýže.

ZNOJEMSKÝ GULÁŠ

ZNOJEMSKÝ GULÁŠ 5 osob

80 dkg hovězího předního, nejlépe falešná svíčková (prostřední část plece)
5 dkg špeku, drobně nakrájet
1 lžíce sádla nebo podle potřeby
4 cibule, drobně nakrájet
3 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce majoránky
1 lžíce mleté papriky
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
5 zrnek celého pepře
½ lžičky kmínu
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
1,5 dcl červeného vína
1 kyselá okurka, drobně nakrájet
pepř
sůl

Připravit jíšku: v menším kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, 1 minutu míchat, zředit vývarem.
Maso nakrájet na kostky 2,5 cm, opepřit, osolit.
V tlakovém hrnci rozpustit sádlo, přidat špek, cibuli, kmín, smažit 10 minut, až začne cibule hnědnout, podle potřeby přidat sádlo, cibule se musí smažit v tuku, ne pouze na tuku.
Přidat, česnek, papriku, papriku rozpustit v tuku, zředit vínem, zredukovat, přidat dostatečné množství horkého vývaru, přidat zředěnou jíšku, celý pepř, maso, rajský protlak, promíchat, dusit 30 minut.
Maso přendat do kastrolu, vyndat celý pepř, šťávu rozmixovat, scedit a propasírovat na maso, případně zředit horkým vývarem, přidat majoránku, kyselou okurku, provařit, ochutit pepřem, solí.
Příloha: bramborové knedlíky, houskové knedlíky, šťouchané brambory, vařená rýže.

VDOLKY

500 g polohrubé mouky
50 g cukru
50 g másla
20 g droždí
1 žloutek
3 dcl l mléka
nastrouhaná citrónová kůra z ½ citrónu
120 g tvrdého tvarohu, drobně nastrouhat
povidla (švestková, meruňková, borůvková, hrušková)
2 kelímky kysané smetany
špetka soli
olej na smažení

Připravit kvásek: do mísy dát trochu hladké mouky, přidat droždí, 1 lžíci cukru, trochu vlažného mléka, promíchat, posypat trochou mouky, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout.
Mouku prosít do mísy, přidat cukr, sůl, rozpuštěné máslo, vykynutý kvásek, žloutky rozmíchané ve zbylém mléce.
Měchačkou vypracovat vláčné těsto (ne příliš tuhé). Mísu překrýt utěrkou, dát na teplé místo na 30 minut kynout.
Těsto vyklopit na pomoučněný vál, vyválet plát vysoký 2,5 cm, hrnkem vykrajovat vdolky.
Vdolky nechat ještě 15 kynout, v polovině obrátit.
Smažit ve větším množství tuku, v průběhu pečení obrátit.
Prezentace: vdolky potřít povidly, posypat strouhaným tvarohem, přidat lžíci kysané smetany.

BAVORSKÉ VDOLEČKY

500 g polohrubé mouky
50 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
100 g másla
20 g droždí
2 žloutky
1 vejce
3 dcl l mléka
nastrouhaná citrónová kůra z ½ citrónu
borůvková marmeláda
1 kelímek smetany na šlehání, udělat šlehačku
tvrdý tvaroh
špetka soli
přepuštěné máslo na smažení, nebo ztužený tuk

Připravit kvásek: do mísy dát trochu hladké mouky, přidat droždí, 1 lžíci cukru, trochu vlažného mléka, promíchat, posypat trochou mouky, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout.
Do mísy dát máslo, přidat žloutky a cukr, utřít do pěny, přidat sůl, vejce, citrónovou kůru, střídavě mouku a vlažné mléko. Vařečkou vypracovat vláčné těsto. Mísu zakrýt utěrkou a nechat 30 minut na teplém místě kynout.
Těsto vyklopit na pomoučněný vál, vyválet plát vysoký 2,5 cm, hrnkem vykrajovat vdolky.
Vdolky nechat ještě 15 kynout, v polovině obrátit.
Smažit ve větším množství tuku, v průběhu pečení obrátit, ještě do teplého vdolku udělat rukou důlek.
Prezentace: do prohlubně ve vdolku dát marmeládu, posypat strouhaným tvrdým tvarohem, pocukrovat, přidat šlehačku.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ