• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 17 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

JAMBALAYA S KREVETAMI

  • 8 velkých krevet
  • 110 g čabajky, drobně nakrájet
  • ½ kostky zeleninový bujon
  • 3 rajčata, oloupat, drobně nakrájet
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička másla
  • 1 střední cibule, nakrájet na oplátky silné 1 cm
  • 2 stroužky česneku, rozdrtit
  • 2 výhonky celere, nakrájet na 1 cm kousky
  • 1 chilli paprička, drobně nakrájet¨
  • 1 žlutá paprika, nakrájet na kostičky 1 cm
  • 175 ml rýže
  • 1 lžička tabasca
  • 1 dcl bílého vína
  • 2 střední vařené brambory, nakrájet na kostičky
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce petržele na ozdobu
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl

Vložka na vaření krevet:
celer, mrkev, drobně nakrájet, cibule, nakrájet na čtvrtky, celerová nať, 4 stroužky česneku, nové koření, celý pepř, sůl 

1. Syrové krevety hodit na 3 minuty do vařící vody s vložkou a se zeleninovým bujónem.
2. Krevety vyndat, oloupat, nechat ocas, nožem vyndat tmavou žílu a dát zpět do vývaru a pomalu vařit 5 minut. Krevety
    vyndat a vývar schovat.
3. V hluboké pánvi bez tuku osmažit čabajku, dát stranou.
4. Do pánve dát olivový olej a máslo, přidat papriku, celerovou nať, chilli papričku, čabajku, česnek a opéci, přidat rajčata,
    oregáno, bobkový list a nechat rajčata rozvařit.
5. Přisypat rýži, krátce osmažit, nalít víno, až se skoro vyvaří, dolévat postupně vývar z krevet, přisypat brambory.
6. Nahoru naskládat krevety, posypat petrželí.

CHOBOTNICE S CIBULKAMI A RAJČATOVOU ŠŤÁVOU

  • 1000 g chobotnice, nakrájet na kousky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 12 cibulek, drobně nakrájet
  • 1 lžička octa
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 3 dcl bílého vína (Rulandské bílé)
  • 3 dcl zeleninového vývaru
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • 2 stoužky česneku, nakrájet na plátky
  • 2 bobkové listy
  • 4 červené papriky
  • 1 hrst listů koriandru, drobně nakrájet
  • chilli papriky
  • pepř
  • sůl

1. Chobotnice dát do suchého hrnce, zahřát, aby pustily vodu.
2. Chobotnice vyndat a velmi krátce opéci na olivovém oleji, přidat cibuli, ocet, víno, rajčatový protlak, česnek, bobkový list, pepř, sůl a vařit asi 40 minut.
3. Nakrájet na proužky.

Červené papriky
1. Papriky upéci v horké troubě, až vyschnou, vyjmout z trouby.
2. Vychladlé oloupat a zbavit jader.
3. Nakrájet na proužky, potřít česnekem, posypat koriandrem, petrželí, pokapat citrónem a olivovým olejem.
Příloha: vařená rýže, bílé pečivo.
Prezentace: na třetinu talíře položit porci chobotnic, na třetinu talíře proužky papriky, na třetinu talíře dát jogurt.
Víno: Rulandské bílé, kabinet.

KREVETY V OMÁČCE

  • 300 g krevet
  • 2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
  • 1 feferonka, nakrájet na kolečka
  • ½  lžičky tymiánu
  • ½ lžičky provensálského koření
  • 4 lžíce olivového oleje
  • ½ lžíce másla
  • 300 g rajčat, oloupat
  • pepř
  • sůl

1. Krevety omýt a vyloupat z krunýřů
2. V kastrole rozehřát olej a máslo, na mírném ohni osmahnout česnek, feferonku.
3. Přidat tymián, přidat krevety, smažit 3 minuty, míchat.
4. Osmažené krevety vyjmout.
5. Do kastrolu přidat rajčata, provensálské koření a dusit asi 10 minut, osolit, opepřit.
6. Vmíchat krevety.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

SMAŽENÉ KREVETY

  • ½ kg krevet, bez skořápek
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 1 červená paprika, nakrájet na proužky
  • 1 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
  • šťáva z ½ citrónu
  • pepř
  • sůl

1. Na pánvi rozehřát máslo, olej, osmažit krevety cca 4 minuty, přidat citrónovou šťávu, česnek, sůl, pepř, papriku, petržel, promíchat.
2. Odstavit z potny, když zavoní česnek.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ