• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 17 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ASIJSKÝ LOSOS

  • 1 kg lososa s kůží
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 stroužky česneku, rozdrtit
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • 2 lžíce cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 12 lžic dlouhozrnné rýže
  • 1 lžička sušeného kopru

1. Smíchat olivový olej, ocet, sójovou omáčku, cukr, česnek, pepř, cibuli a sezamový olej. 
2. Naříznout na několika místech kůži lososa, dát maso do pekáče, přelít směsí a nechat nejméně 2 hodiny.
3. Uvařit rýži jako na rizoto s dobře vmíchaným koprem.
4. Předehřát troubu na 175°C a péci lososa a 30 minut.
Víno: Zweigeltrebe růžové, pozdní sběr.

LOSOS (PSTRUH) S MEDEM A CHILLI

  • 4 porce lososa
  • ½ lžičky octa
  • 1 lžička citrónové šťávy)
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička chilli
  • sůl

1. Rybu osolit.
2. Smíchat ocet, citrónovou šťávu, med a chilli a rybu obalit.
3. Péci zakryté v troubě rozehřáté na 180°C 10 – 12 minut.
Víno: Müller Thurgau, kabinet.

LOSOS (PSTRUH) S KŘENEM A MEDEM

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce čerstvého kopru a petržele, nebo 2 lžičky sušeného
  • 4 lžičky křenu
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • ½ kg lososa
  • pepř
  • sůl

1. Alobal potřít máslem, posypat pepřem, posolit.
2. Smíchat med, koření, křen, citrónovou šťávu, sůl a pepř.
3. Nakrájet lososa napříč na plátky tlusté necelý 1 cm.
4. Maso promíchat se směsí, dát na alobal, ten zavřít a dát grilovat 10 cm od zdroje tepla, nebo do pekáče a v předehřáté trobě péct při 180°C 10 minut.
Víno: Müller Thurgau, kabinet.

LOSOS S MEDEM A HOŘČICÍ

  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce Dijonské hořčice
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 2 kg filetů lososa
  • ½ lžička pepře
  • sůl

1. Všechno mimo lososa smíchat a do této marinády vložit filety, marinovat hodinu.
2. Dát filety na alobal, přelít marinádou, alobal zavřít a v troubě péci při 180°C cca 15 - 20 minut.
Víno: Zweigeltrebe, pozdní sběr. Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";}

 

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ