• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

ZAPEČENÉ TVAROHOVÉ NUDLE

Těsto na tvarohové nudle
120 g měkkého tvarohu
200 g hrubé mouky
1 vejce
špetka soli

Tvarohová směs
120 g měkkého tvarohu
120 ml smetany na šlehání
3 žloutky
3 bílky, ušlehat pevný sníh
60 g másla
60 g cukru
1 vanilkový cukr
20 g rozinek
30 g mandlí nebo vlašských ořechů
citrónová kůra z jednoho citrónu
špetka soli

Na vymazání pekáče
1 lžíce másla
3 lžíce strouhanky na vysypání pekáče

Tvarohové nudle
Do mísy vložit tvaroh, vejce, promíchat, přidat mouku, vypracovat těsto, nechat 15 minut ležet.
Vyválet placku silnou cca ½ cm, vykrajovat nudle 1 cm x 10 cm.
Nudle vložit do vroucí osolené vody, vařit 3 - 4 minuty.
Nudle přendat do cedníku, propláchnout studenou vodou, dát v cedníku stranou.

Tvarohová směs
V míse utřít máslo s cukrem, přidat žloutky, dobře promíchat, přidat vanilkový cukr, citrónovou kůru, sůl.
Přidat tvarohu, smetanu, ořechy, rozinky, dobře promíchat.
Vmíchat nudle, případně mírně zředit mlékem.
Překládáním směsi vmíchat sníh.
Pekáč vytřít máslem, vysypat strouhankou, vložit tvarohovou směs, rozprostřít, dát zapéct do trouby vyhřáté na 160°C, až povrch směsi začne mírně červenat.
Prezentace: jednotlivé porce polít ovocným sirupem, posypat moučkovým cukrem.

OMELETA

2 žloutky
2 bílky, ušlehat sníh
1 dcl vlažného mléka
1 lžička kukuřičného škrobu Gustin
½ lžíce másla
drobně strouhaná kůra z ½ citrónu
½ lžičky skořice
1 lžička cukru
špetka soli
2 lžíce jamu (šípkový, meruňkový, višňový)
vanilkový cukr na posypání

Do mísy dát žloutky, mléko, škrob, citrónovou kůru, skořici, cukr, sůl, vyšlehat do hladkého krému.
Do našlehaného krému opatrně a po částech vmíchat sníh.
Na větší pánvi rozehřát máslo, přidat těsto, smažit jen na jedné straně.
Hotovou omeletu sesunout na talíř (na pánvi nepřekládat), potřít jamem.
Omeletu přeložit, posypat vanilkovým cukrem.
Prezentace: omeletu ozdobit šlehačkou, do které byl vmíchán měkký tvaroh zředěný mlékem, obložit jahodami a malinami; nebo plátky kompotovaných broskví, nebo hrušek.
Víno: Muškát Ottonel; sekt.

JABLKOVÝ ZÁVIN JAKO DEZERT

2 jablka
4 lžíce rozinek
250 g cukru
2 lžičky skořice
drobně strouhaná kůra z jednoho pomeranče
šťáva z jednoho pomeranče
1,5 dcl vody, kde byla namočená jablka
listové těsto
rozpuštěné máslo na potření listového těsta

Jablky oloupat, odstranit jádřince, nakrájet na malé kostičky, dát do mísy se studenou vodou s citrónovou šťávou.
Do kastrolu dát scezená jablka, rozinky, cukr, kůru a šťávu z pomeranče, vodu, dusit 10 minut, rozdělit na 4 díly.
Listové těsto rozdělit na 4 díly, aby bylo možno zabalit přiměřené záviny.
Rozdělené těsto potřít máslem a naplnit ¼ dušené jablečné směsi, zavinout.
Na plech položit papír na pečení, na papír záviny, potřít máslem, dát do trouby předehřáté na 180°C, péct cca 30 minut.
Prezentace: teplý nebo studený závin podávat s vanilkovou zmrzlinou.
Víno: sekt.

SNĚHOVÉ PUSINKY SE ŠLEHAČKOU A OVOCEM

8 sněhových pusinek, nalámat
2 kelímky smetany na šlehání, ušlehat
4 kompotované hrušky, nakrájet na kostičky
4 lžíce malin (mražené nechat rozehřát)
½ lžičky skořice
1 lžíce cukru
4 lžičky mandlových lupínků

Do mísy dát nalámané pusinky, nakrájené hrušky, posypat skořicí, cukrem přidat maliny, promíchat.
Přidat šlehačku, promíchat.
Rozdělit do jednotlivých misek.
Prezentace: každou porci posypat mandlovými lupínky.

Vhodné jsou všechny druhy kompotovaného ovoce.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ