• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

PLNĚNÉ VEPŘOVÉ PLÁTKY

500 g vepřové krkovice
olej na smažení

Náplň
200 g anglické slaniny
100 g eidamu
100 g čedaru
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
1 lžíce strouhanky
1 lžíce máčených hrozinek
2 lžíce oleje
¼ lžičky saturejky
pepř
sůl
Všechny suroviny dát do mísy, promíchat.

Krkovici nakrájet na plátky, mírně rozklepat, aby je bylo možné snadno zabalit, opepřit, osolit.
Jednotlivé plátky naplnit, zabalit.
Příloha: bílé pečivo, zeleninový salát
Víno: Rulandské bílé.

VEPŘOVÁ KRKOVICE S VINNOU REDUKCÍ

1 kg vepřové krkovice
3 dcl masového vývaru
3 cukety
1 lilek
1 lžička medu
1 lžička worcesterské omáčky
½ lžíce sádla
1 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
pepř
sůl

V misce smíchat masový vývar, med, worcesterskou omáčku.
Maso opepřit, osolit.
Na pánvi rozehřát sádlo, maso osmažit ze všech stran, vložit do pekáče, podlít částí směsi z masového vývaru.
Pekáč s masem vložit do trouby rozehřáté na 220°C, péct 20 minut.
Snížit teplotu v troubě na 120°C, péct 4 hodiny, podlévat směsí z masového vývar, přelévat výpekem.
Cukety a lilek omýt, odříznout konce, nakrájet na plátky silné 2 cm.
Na pánvi rozehřát máslo, olivový olej, osmažit plátky cukety, lilku, v průběhu smažení opepřit, osolit, dát do sítka okapat.
Pečené maso nechat 15 minut stát, krájet na plátky 3 cm široké.

Vinná redukce
1 lžíce másla
1 lžička hladké mouky
1 šalotka, drobně nakrájet
3 dcl hovězího vývaru
3 dcl plného červeného vína (Svatovavřinecké, Merlot)
1 lžíce medu
1 lžička citrónové šťávy
1 lístek šalvěje nebo špetka sušené šalvěje
bílý pepř
sůl

1. V kastrole rozpustit máslo, přidat šalotku, nechat zesklovatět, míchat.
2. Přidat mouku, udělat světlou jíšku, zředit vývarem, promíchat.
3. Přidat víno, med, ocet, míchat, mírným varem zredukovat téměř na 1/3.
4. Scedit, dochutit pepřem a solí.
Příloha: bramborová kaše, šťouchané brambory
Víno: Merlot.
Prezentace: na jedné třetině talíře tvarovat bramborovou kaši do kruhu, do třetiny talíře položit porci cukety a lilku, do třetiny talíře položit porci masa, maso přelít vinnou redukcí.

SZÉKEJSKÉ ZELÍ

1000 g vepřového plecka, nakrájet na kostky 2,5 x 2,5 cm
500 g skopového, nakrájet na kostky 2,5 x 2,5 cm
1 cibule, drobně nakrájet
1 bílá paprika, nakrájet na proužky
400 g kysaného zelí, jen lehce propláchnout studenou vodou, překrájet
3 stroužky česneku
1 lžíce hladké mouky, krátce opražit
1 lžíce sádla
6 dcl masového vývaru
5 lžic kysané smetany
1 lžíce červené mleté papriky
1 lžička kmínu
pepř
sůl

Ve větším kastrolu rozehřát sádlo, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat bílou papriku, smažit 3 minuty, míchat.
Přidat mouku, míchat 1 minutu.
Přidat maso, česnek, pepř, sůl, míchat, když česnek zavoní, přidat mletou červenou papriku, promíchat, podlít vývaru, promíchat, dusit 15 minut.
Přidat zelí, dusit, až je maso měkké, podle potřeby přidávat horký vývar.
Odstavit z plotny, vmíchat 3 lžíce smetany, vrátit na plotnu, provařit.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: bramborové noky.
Prezentace: na polovinu talíře dát porci sekéjského zelí, vedle porci noků.
Víno: Rulandské šedé.

VEPŘOVÁ PANENKA PLNĚNÁ

Hrušky
4 hrušky
4 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
3 lžíce cukru

Omáčka
2 lžíce másla
4 dcl hnědé omáčky
2 lžíce meruňkového džusu
4 dcl kysané smetany
sůl

Náplň
150 g vypeckovaných sušených švestek
1 lžička koriandrových semen
4 kompotované meruňky, nakrájet na silnější proužky
2 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
1 badyán
1 vejce
2 lžíce strouhanky

Panenka
2 panenky
90 g mandlových lupínků
2 lžíce sádla
1 lžička tymiánu
pepř
sůl

Hrušky
Hrušky oloupat, podélně rozpůlit tak, aby na jedné polovině zůstala stopka, odstranit jádřince. Do kastrolku nalít víno, přidat cukr, přivést k varu.
Přidat hrušky, vařit 2 minuty, odstavit z plotny, hrušky nechat vychladnout v tekutině.

Náplň
Sušené švestky vložit do kastrolu, zalít 2 dcl červeného vína, přidat badyán, koriandr.
Přivést k varu, míchat, až se víno zredukuje na 1/3, promíchat.
Švestky nechat v tekutině vychladnout, švestky vyjmout, dát do mísy.
Ke švestkám přidat nakrájené meruňky, strouhanku, vejce, promíchat. 

Panenky
Do panenky vyříznout „tunel“, naplnit náplní, konce zajistit párátky.
Na pánvi rozehřát 1 lžíci sádla, panenky krátce osmažit ze všech stran.
Do pekáče dát 1 lžíci sádla, přidat panenky, dát do trouby předehřáté na 180°C, péct 10 - 15 minut.

Omáčka
V menším kastrolu rozehřát máslo, přidat mandle, 2 minuty míchat, přidat hnědou omáčku, šťávu z meruněk, provařit 3 minuty.
Odstavit z plotny, přidat smetanu, promíchat, provařit 2 minuty, dochutit pepřem, solí.
Příloha: bramborová kaše s cizrnou; kroupové rizoto.
Víno: Neuburgské, kabinet.
Prezentace: na třetinu talíře položit poloviny hrušky jadřincem nahoru, jednu polovinu se stopkou, na třetinu talíře položit dva šikmé řezy panenky, na třetinu talíře položit porci přílohy. Panenku přelít omáčkou, na hrušky, do míst po jádřinci, položit višně vařené v pálence.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ