Hrušky
4 hrušky
4 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
3 lžíce cukru
Omáčka
2 lžíce másla
4 dcl hnědé omáčky
2 lžíce meruňkového džusu
4 dcl kysané smetany
sůl
Náplň
150 g vypeckovaných sušených švestek
1 lžička koriandrových semen
4 kompotované meruňky, nakrájet na silnější proužky
2 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
1 badyán
1 vejce
2 lžíce strouhanky
Panenka
2 panenky
90 g mandlových lupínků
2 lžíce sádla
1 lžička tymiánu
pepř
sůl
Hrušky
Hrušky oloupat, podélně rozpůlit tak, aby na jedné polovině zůstala stopka, odstranit jádřince. Do kastrolku nalít víno, přidat cukr, přivést k varu.
Přidat hrušky, vařit 2 minuty, odstavit z plotny, hrušky nechat vychladnout v tekutině.
Náplň
Sušené švestky vložit do kastrolu, zalít 2 dcl červeného vína, přidat badyán, koriandr.
Přivést k varu, míchat, až se víno zredukuje na 1/3, promíchat.
Švestky nechat v tekutině vychladnout, švestky vyjmout, dát do mísy.
Ke švestkám přidat nakrájené meruňky, strouhanku, vejce, promíchat.
Panenky
Do panenky vyříznout „tunel“, naplnit náplní, konce zajistit párátky.
Na pánvi rozehřát 1 lžíci sádla, panenky krátce osmažit ze všech stran.
Do pekáče dát 1 lžíci sádla, přidat panenky, dát do trouby předehřáté na 180°C, péct 10 - 15 minut.
Omáčka
V menším kastrolu rozehřát máslo, přidat mandle, 2 minuty míchat, přidat hnědou omáčku, šťávu z meruněk, provařit 3 minuty.
Odstavit z plotny, přidat smetanu, promíchat, provařit 2 minuty, dochutit pepřem, solí.
Příloha: bramborová kaše s cizrnou; kroupové rizoto.
Víno: Neuburgské, kabinet.
Prezentace: na třetinu talíře položit poloviny hrušky jadřincem nahoru, jednu polovinu se stopkou, na třetinu talíře položit dva šikmé řezy panenky, na třetinu talíře položit porci přílohy. Panenku přelít omáčkou, na hrušky, do míst po jádřinci, položit višně vařené v pálence.