• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Joomla Templates and Joomla Extensions by joomla2you.Com
krevety s česnekem
krevety s česnekem
Krevety patří k mimořádným lahůdkám. Jejich úprava je nekomplikovaná...
Číst dál ...
Jablkový salát s rajčaty
Jablkový salát s rajčaty
Neobvyklá, ale lahodná a v letním období osvěžující kombinace...
Číst dál ...
Postup při pečení lososa
Postup při pečení lososa
Pečlivě připravený losos je šťavnatá a chuťově mimořádná lahůdka...
Číst dál ...
rybářova poléva
rybářova poléva
Rybí polévka z několika druhů ryb je celoročně výborná večeře...
Číst dál ...
americké lívance
americké lívance
Výborná snídaně. Sypané směsí cukru, skořice, přelité...
Číst dál ...
pečená hovězí žebra
pečená hovězí žebra
Oblíbená pochoutka, dříve upravovaná zpravidla pouze vařením. Dnešní...
Číst dál ...

VEPŘOVÝ BŮČEK NA VÍNĚ

1,5 kg vepřového bůčku
½ lžíce sádla
drůbeží vývar
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
1 cibule, hrubě nakrájet
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1 celerový stonek, hrubě nakrájet
4 stroužky česneku, nakrájet na plátky
2 cm zázvoru, nakrájet na plátky
5 zrnek celého pepře
2 bobkové listy
3 hřebíčky
1 badyán
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
pepř
sůl

Kůži naříznout do malých kosočtverců, maso opepřit, osolit, sůl vetřít do zářezů.
V pekáči rozehřát sádlo, vložit maso kůží dolů, osmažit, pak maso osmažit ze všech stran.
Maso vyndat na talíř.
Do pekáče přidat mrkev, celer, smažit 3 minuty, míchat, přidat celerový stonek, cibuli, smažit 3 minuty, míchat, přidat česnek, když zavoní přidat víno, celý pepř, bobkové listy, hřebíčky, badyán, víno téměř zredukovat.
Na zeleninu položit maso, přidat vývar, tolik, aby hladina dosahovala pod kůži, přivést k varu, pekáč přikrýt, dát do trouby rozehřáté na 160°C, dusit 2 hodiny.
Pekáč odkrýt, teplotu zvýšit na 180°C, péct 20 minut.
Maso vyndat na talíř, přikrýt alobalem, nechat ležet 10 minut.
Do šťávy vmíchat 1 lžičku plnotučné hořčice, šťávu scedit, případně dochutit pepřem, solí.
Příloha: šťouchané brambory, bramborová kaše, vařené brambory.
Prezentace: na polovinu talíře položit přes sebe 2 plátky masa, na druhou stranu talíře dát porci přílohy. Maso přelít šťávou, přílohu posypat zelenou petrželí.

VEPŘOVÁ KÝTA DUŠENÁ V MARINÁDĚ Z ČERVENÉHO VÍNA

1,5 kg vepřové kýty
4 dcl drůbežího vývaru
1 lžíce sádla
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce hladké mouky, krátce opražit
1 lžička rybízové marmelády
2 bobkové listy
5 zrnek pepře
1 lžička šalvěje
pepř
sůl

Marináda
5 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
1 cibule, hrubě nakrájet
5 hřebíčků
6 zrnek celého pepře
1 lžíce šalvěje
2 bobkové listy
1 lžíce strouhané citrónové kůry
Suroviny dát menšího kastrolu, nechat přejít varem, nechat vychladnout.

Maso dát do přiměřené nádoby, zalít vychladlou marinádou, dát do lednice na 48 hodin, pravidelně obracet.
Maso vyndat, nechat 2 hodiny ležet mimo lednici.
V pekáči rozehřát sádlo, maso osmažit ze všech stran, vyndat na talíř, opepřit, osolit.
Do pekáče přidat cibuli, smažit 3 minuty, přidat mouku, míchat 1 minutu, přidat marmeládu, zředit scezenou marinádou, promíchat, přidat šalvěj, bobkové listy, celý pepř, maso i se šťávou, kterou pustilo, doplnit vývarem tak, aby maso bylo z poloviny ponořené, přiklopit pekáč, přivést k varu.
Vložit do trouby rozehřáté na 180°C, dusit 1 hodinu 50 minut. V polovině dušení maso obrátit.
Maso vyndat na talíř, přelít trochou šťávy, přikrýt alobalem, nechat 15 minut ležet.
Ze šťávy vyndat bobkové listy, celé koření, šťávu rozmixovat, dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařená rýže, šťouchané brambory.
Prezentace: na polovinu talíře položit porci přílohy na druhou polovinu talíře dva plátky masa, maso přelít šťávou.
Víno: Svatovavřinecké.

VEPŘOVÉ DUŠENÉ V ZELENINĚ

800 g vepřového ramínka, nakrájet na kostky 3 x 3 cm, osolit, opepřit
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
4 dcl drůbežího vývaru
1 lžíce sádla
1 lžíce másla
1 cibule, nakrájet na proužky
3 papriky, nakrájet na proužky
1 pórek, nakrájet na kolečka
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet na proužky
1 lžíce kvalitního rajského protlaku
½ lžičky cukru
2 bobkové listy
5 zrnek celého pepře
½ lžíce mleté papriky
2 lžíce drobně krájené zelené papriky
pepř
sůl

V kastrole rozehřát sádlo, po částech přidat maso, osmažit, přidat víno, zcela zredukovat.
Rozehřát pánev, přidat máslo, přidat cukr, nechat zkaramelizovat, přidat papriky, smažit 1 minutu, přidat cibuli, pórek, smažit 1 minutu, míchat.
Když víno v kastrole s masem zredukuje, přidat k masu zeleninovou směs, rajčata, rajský protlak, bobkové listy, celý pepř, mletou papriku, sůl, promíchat, přidat vývar, dusit maso doměkka, občas zamíchat.
Dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory.
Víno: Neuburgské.

PEČENÁ ŽEBRA

vepřová i hovězí

4 x 5 žeber
pepř
sůl

Jako první připravit mořidlo a směs na dochucení, dát stranou, občas promíchat.
Uvařit žebra, ještě horká žebra opepřit, osolit a vydatně potřít mořidlem, nechat mírně vychladnout, aby se mořidlo vsáklo.
Dobře potřít směsí na dochucení
Žebra dát na pekáč a vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 10 minut.
Příloha: chleba.
Víno: kvalitní směska červených vín.

Vaření
3 l vody
1 mrkev, hrubě nakrájet
2 petržele, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
2 cibule, hrubě nakrájet
4 stroužky česneku
12 zrnek celého pepře
8 zrnek nového koření
4 bobkové listy
sůl

Žebra dát do hrnce se studenou vodou, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat mrkev, petržel, celer, cibuli, česnek, celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl.
Vařit na mírném, až je maso měkké, ale nesmí výrazně odpadat od kosti.
(Máte vařená žebra, ale i dobrý vývar.)

Mořidlo
0,5 dílu červeného vína (Svatovavřinecké)
0,5 díl medu
2 díly sójové omáčky
pepř podle chuti
Suroviny na mořidlo dát do misky, promíchat.

Směs na ochucení
3 dcl černého piva
4 lžíce kvalitního rajského protlaku
4 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžíce tymiánu
1 lžíce šalvěje
1 lžička chilli
Suroviny na dochucení dát do misky, promíchat.

NYNÍ JE AKTUÁLNÍ