• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 27 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ČESNEKOVÁ OMÁČKA VELOUTÉ

  • 4 dcl hovězího velouté
  • 4 stroužky česneku, rozmačkat
  • pepř
  • sůl

Velouté přivést k varu, přidat česnek, krátce provařit, dochutit pepřem a solí.
K hovězímu masu.

Vytisknout

OMÁČKA PICCADILLY

  • 4 dcl demiglace
  • sardelové máslo (1 lžička másla + 1 lžička sardelové pasty)
  • 1 lžička anglická hořčice
  • pepř
  • sůl

Do prohřáté omáčky demiglace vmíchat sardelové máslo, anglickou hořčici, provařit 5 minut, dochutit pepřem a solí.

Demi glacé [demiglas]

  • 1 kg telecí kosti, nadrobno nasekat
  • 1 kg hovězí kosti, nadrobno nasekat
  • 1 kg telecí nožičky, nadrobno nasekat
  • 0,5 masové odřezky, nadrobno nasekat
  • 100 g sádla
  • 120 g kořenová zelenina, nakrájet
  • 60 g cibule, nakrájet
  • 3 l telecího vývaru
  • 6 zrnek pepře
  • 3 zrnka nového koření
  • ½ lžičky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • sůl

1. Kosti, masové odřezky osmahnout v kastrole dohněda na tuku, přidat zeleninu, cibuli a koření.
2. Dusit, až se na dně usadí hnědá vydušenina, zalít vývarem a vařit pomalým varem 6 hodin.
3. Druhý den odstranit tuk a vařit až 6 hodin do zhoustnutí.
4. Přecedit hustým cedníkem a nechat vychladnout.

Vytisknout

BURGUNDSKÁ OMÁČKA

  • 6 dcl španělské omáčky
  • 250 g žampióny, oloupat, nakrájet na plátky
  • 2 dcl červeného vína (Modrý Portugal)
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce másla na smažení
  • ½ lžíce másla na zjemnění omáčky
  • 6 sušených švestek bez pecek, namočit, nakrájet na nudličky
  • 2 dcl červené víno
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, krátce osmažit, přidat žampióny, smažit 5 minut.
2. Přidat švestky, česnek, míchat, když česnek zavoní, přidat víno, tymián, bobkový list, zredukovat na 1/3.
3. Přidat španělskou omáčku, provařit 5 minut, vyndat bobkový list, ochutit pepřem a solí, sundat z plotny.
4. Po částech vmíchat ½ lžíce studeného másla.
K hovězímu masu.

Španělská omáčka

  • 3 l silného hovězího vývaru
  • 2 lžíce másla, na jíšku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet, rozmixovat
  • 1 lžíce Madeiry
  • 4 dcl červeného vína
  • 1 ½  lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 25 g špeku, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, hrubě nakrájet
  • 25 g cibule, hrubě nakrájet
  • 20 g celeru, hrubě nakrájet
  • 1 petržel, hrubě nakrájet
  • 20 g pórku, hrubě nakrájet
  • 20 g fenyklu, hrubě nakrájet
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 6 zrnek celého pepře
  • pepř
  • sůl

1. V hrnci udělat hnědou jíšku, přidat rajčata a vývar.
2. Na pánvi rozehřát olej, přidat slaninu, zeleninu, koření a smažit, až zelenina změkne, přidat víno, zredukovat na 2/3 .
3. Vyndat zeleninu, přidat do vývaru, dusit 4 hodiny, sbírat pěnu a tuk, míchat, pak procedit.
4. Druhý den přidat rajčata, vařit 2 hodiny.

Vytisknout

OMÁČKA GARIBALDI

  • 5 dcl španělské omáčky
  • sardelové máslo (1 lžíce másla + 1 lžíce sardelové pasty)
  • 1 lžíce kapary
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 žloutek
  • pepř
  • sůl

Do prohřáté španělské omáčky vmíchat sardelové máslo, česnek, hořčici, provařit 5 minut.
Odstavit z plotny, vmíchat žloutek, ochutit pepřem a solí, již nevařit.
K hovězímu a vepřovému masu.

Španělská omáčka

  • 3 l silného hovězího vývaru
  • 2 lžíce másla, na jíšku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet, rozmixovat
  • 1 lžíce Madeiry
  • 4 dcl červeného vína
  • 1 ½  lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 25 g špeku, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, hrubě nakrájet
  • 25 g cibule, hrubě nakrájet
  • 20 g celeru, hrubě nakrájet
  • 1 petržel, hrubě nakrájet
  • 20 g pórku, hrubě nakrájet
  • 20 g fenyklu, hrubě nakrájet
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 6 zrnek celého pepře
  • pepř
  • sůl

1. V hrnci udělat hnědou jíšku, přidat rajčata a vývar.
2. Na pánvi rozehřát olej, přidat slaninu, zeleninu, koření a smažit, až zelenina změkne, přidat víno, zredukovat na 2/3 .
3. Vyndat zeleninu, přidat do vývaru, dusit 4 hodiny, sbírat pěnu a tuk, míchat, pak procedit.
4. Druhý den přidat rajčata, vařit 2 hodiny.

Vytisknout

PROVENSÁLSKÁ OMÁČKA

  • 4 dcl španělské omáčky
  • 125 g žampiónů, nakrájet na plátky
  • ½ cibule, drobně nakrájet
  • 2 rajčata, oloupat, odstranit dužinu i jadérka
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 lžíce másla
  • pepř
  • sůl

V kastrolu rozpustit máslo, osmažit cibuli, žampióny, krátce osmažit.
Přidat česnek, když zavoní, přidat rajčata, dusit 5 minut, vmíchat do španělské omáčky, ochutit pepřem a solí, provařit.

Rajčatová omáčka francouzská

  • 400 g oloupaných rajčat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 1/8 celere, drobně nakrájet
  • 130 g špeku, drobně nakrájet
  • 130 g hladké mouky
  • 30 g másla
  • 5 zrnek celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 3 zrnka nového koření
  • 0,5 dcl citrónové šťávy
  • 150 g cukru
  • 1 lžička soli
  • pepř

1. V kastrolu rozškvařit špek, přidat kořenovou zeleninu, osmažit, cibuli, osmažit.
2. Přidat česnek, když zavoní, přidat rajčata, celý pepř, bobkový list, nové koření, citrónovou šťávu, cukr, sůl, promíchat.
3. Přidat vývar, dusit 2 hodiny, přecedit, odstavit z plotny, vmíchat studené máslo, dochutit pepřem a solí.

Doporučujeme