• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 27 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

OMÁČKA ROOSEVELT

  • 5 dcl rajčatové omáčky
  • 4 lžíce jablečného protlaku
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • pepř
  • sůl

Do prohřáté rajčatové omáčky přidat jablečný protlak, citrónovou šťávu, provařit 10 minut, dochutit pepřem a solí.

Rajčatová omáčka francouzská

  • 400 g oloupaných rajčat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 1/8 celere, drobně nakrájet
  • 130 g špeku, drobně nakrájet
  • 130 g hladké mouky
  • 30 g másla
  • 5 zrnek celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 3 zrnka nového koření
  • 0,5 dcl citrónové šťávy
  • 150 g cukru
  • 1 lžička soli
  • pepř

1. V kastrolu rozškvařit špek, přidat kořenovou zeleninu, osmažit, cibuli, osmažit.
2. Přidat česnek, když zavoní, přidat rajčata, celý pepř, bobkový list, nové koření, citrónovou šťávu, cukr, sůl, promíchat.
3. Přidat vývar, dusit 2 hodiny, přecedit, odstavit z plotny, vmíchat studené máslo, dochutit pepřem a solí.

Vytisknout

OMÁČKA RICHELIEU

  • 5 dcl rajčatové omáčky
  • 2 rajčata, oloupat, odstranit dužinu i semínka, drobně nakrájet
  • ½ lžíce másla, na osmažení rajčat
  • ½ lžíce másla, na zjemnění omáčky
  • 2 dcl červeného vína
  • pepř
  • sůl

1. Rajčata osmažit na másle, přidat víno, zredukovat na 1/3.
2. Redukci i s rajčaty vložit do prohřátého rajčatové omáčky.
3. Provařit 10 minut, sundat z plotny, po částech vmíchat studené máslo, dochutit pepřem a solí.

Rajčatová omáčka francouzská

  • 400 g oloupaných rajčat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 1/8 celere, drobně nakrájet
  • 130 g špeku, drobně nakrájet
  • 130 g hladké mouky
  • 30 g másla
  • 5 zrnek celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 3 zrnka nového koření
  • 0,5 dcl citrónové šťávy
  • 150 g cukru
  • 1 lžička soli
  • pepř

1. V kastrolu rozškvařit špek, přidat kořenovou zeleninu, osmažit, cibuli, osmažit.
2. Přidat česnek, když zavoní, přidat rajčata, celý pepř, bobkový list, nové koření, citrónovou šťávu, cukr, sůl, promíchat.
3. Přidat vývar, dusit 2 hodiny, přecedit, odstavit z plotny, vmíchat studené máslo, dochutit pepřem a solí.

Vytisknout

OMÁČKA ROBERT

5 dcl demi glacé, ve starších receptech (1936) je uváděna španělská omáčka
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce másla
2 dcl bílého vína
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička octa
pepř
sůl

V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, smažit, až začne mírně hnědnout, přidat víno, ocet, zredukovat na polovinu.
Přidat demiglace, provařil, vmíchat hořčici, dochutit pepřem a solí.
K pečenému nebo smaženému hovězímu, vepřovému.

Demi glacé [demiglas]

  • 1 kg telecí kosti, nadrobno nasekat
  • 1 kg hovězí kosti, nadrobno nasekat
  • 1 kg telecí nožičky, nadrobno nasekat
  • 0,5 masové odřezky, nadrobno nasekat
  • 100 g sádla
  • 120 g kořenová zelenina, nakrájet
  • 60 g cibule, nakrájet
  • 3 l telecího vývaru
  • 6 zrnek pepře
  • 3 zrnka nového koření
  • ½ lžičky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • sůl

1. Kosti, masové odřezky osmahnout v kastrole dohněda na tuku, přidat zeleninu, cibuli a koření.
2. Dusit, až se na dně usadí hnědá vydušenina, zalít vývarem a vařit pomalým varem 6 hodin.
3. Druhý den odstranit tuk a vařit až 6 hodin do zhoustnutí.
4. Přecedit hustým cedníkem a nechat vychladnout.

Vytisknout

OMÁČKA BARBECUE

  • 0,5 l rajčatové omáčky
  • 0,5 dcl olivového oleje
  • 1 lžička chilli omáčky
  • 1 lžíce drobně krájené cibule, propláchnout vodou
  • ½ lžičky kari
  • 1 lžíce drobně krájených bylin – kerblík, zelená petržel, pažitka
  • 2 lžíce brandy
  • pepř
  • sůl

Všechno promíchat.
Ke grilovaným masům.

Rajčatová omáčka francouzská

  • 400 g oloupaných rajčat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 1/8 celere, drobně nakrájet
  • 130 g špeku, drobně nakrájet
  • 130 g hladké mouky
  • 30 g másla
  • 5 zrnek celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 3 zrnka nového koření
  • 0,5 dcl citrónové šťávy
  • 150 g cukru
  • 1 lžička soli
  • pepř

1. V kastrolu rozškvařit špek, přidat kořenovou zeleninu, osmažit, cibuli, osmažit.
2. Přidat česnek, když zavoní, přidat rajčata, celý pepř, bobkový list, nové koření, citrónovou šťávu, cukr, sůl, promíchat.
3. Přidat vývar, dusit 2 hodiny, přecedit, odstavit z plotny, vmíchat studené máslo, dochutit pepřem a solí.

Vytisknout

ITALSKÁ OMÁČKA

  • 5 dcl demi glacé
  • 125 g žampiónů, oloupat, nakrájet na plátky
  • 1 lžíce másla
  • 80 g šunky, nakrájet na nudličky
  • 2 dcl bílého vína
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sušeného estragonu
  • pepř
  • sůl

1. Žampióny osmažit na másle cca 5 minut, přidat šunku, 2 minuty míchat.
2. V kastrolu ohřát víno, přidat žampióny, šunku, zredukovat na polovinu, přidat demiglace, protlak, estragon, dusit
    10 minut.
3. Zředit hovězím vývarem na požadovanou hustotu, dochutit pepřem a solí.

Demi glacé [demiglas]
1 kg telecí kosti, nadrobno nasekat
1 kg hovězí kosti, nadrobno nasekat
1 kg telecí nožičky, nadrobno nasekat
0,5 masové odřezky, nadrobno nasekat
100 g sádla
120 g kořenová zelenina, nakrájet
60 g cibule, nakrájet
3 l telecího vývaru
6 zrnek pepře
3 zrnka nového koření
½ lžičky tymiánu
2 bobkové listy
sůl
1. Kosti, masové odřezky osmahnout v kastrole dohněda na tuku, přidat zeleninu, cibuli a koření.
2. Dusit, až se na dně usadí hnědá vydušenina, zalít vývarem a vařit pomalým varem 6 hodin.
3. Druhý den odstranit tuk a vařit až 6 hodin do zhoustnutí.
4. Přecedit hustým cedníkem a nechat vychladnout.

Doporučujeme