• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 26 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

. KYNUTÉ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY S DROŽDÍM

  • 600 g hrubé mouky
  • 20 g droždí
  • ¼ l vlažného mléka
  • 1 vejce, rozmíchat
  • 2 dny staré housky, nakrájet na kostičky, nechat oschnout
  • sůl

Z malého množství vlažného mléka, mouky a všeho droždí připravit kvásek.
Mezitím prosít mouku do mísy, přidat vejce, sůl, mléko, promíchat, přidat kvásek, měchačkou vypracovat hladké těsto, těsto zpracovávat cca 20 minut.
Vmíchat kostičky housky. Těsto nechat 30 minut vykynout.
Těsto rozdělit na polovinu, vyválet knedlíky o průměru cca 8 cm a vložit do vroucí osolené vody.
Vařit prudkým varem cca 25 minut.
Ihned nakrájet na plátky, je třeba, aby vystoupila pára.

Vytisknout

HRÁCH A KROUPY

  • 0,3 kg fazolí, přebrat, propláchnout, namočit na 6 hodin, slít
  • 0,3 kg krup, namočit na 6 hodin, slít
  • 1 lžíce majoránky
  • 4 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 cibule drobně nakrájet
  • 2 lžíce sádla
  • 4 lžíce škvarek, rozehřát
  • pepř
  • sůl

1. Hrách a kroupy zvlášť uvařit, slít, míchat.
2. Na sádle osmažit cibuli.
3. Do směsi hrachu a krup vmíchat majoránku, česnek, cibuli, ochutit pepřem a solí.
4. Každou porci posypat škvarkami.

Vytisknout

FAZOLOVÁ KAŠE

400 g bílých fazolí
1 cibule, přepůlit
2 stroužky česneku, rozmačkat
1 lžička mleté papriky
pepř
sůl
Fazole namočit na 4 hodiny, scedit.
Fazole vložit do vroucí vody, přidat cibuli, vařit do měkka, cedit, odstranit cibuli.
Fazole rozmačkat, přidat česnek, papriku, pepř, rozmačkat, promíchat, ochutit solí.
Prezentace: porce osmažit na sádle.

Vytisknout

HRACHOVÁ KAŠE

250 g hrachu
1 dcl mléka, nebo 2 lžíce smetany
menší cibule, drobně nakrájet, osmažit na sádle
3 stroužky česneku, rozmačkat
1½  lžička majoránky
½ lžičky saturejky
pepř
sůl
1. Hrách namočit přes noc.
2. Vyměnit vodu, hrách uvařit doměkka, přidat česnek, rozmixovat.
3. Přidat koření, česnek, promíchat, podle potřeby zředit vývarem, dochutit pepřem a solí.
Prezentace: porce sypat osmaženou cibulí.

Vytisknout

BRETAŇSKÉ FAZOLE

  • 0,5 kg fazolí, přebrat, propláchnout
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • vývar z bílých kostí
  • 1 mleté papriky
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • pepř
  • sůl

1. Fazole namočit na 4 hodiny. (Dnešní upravené fazole není třeba máčet 12 hodin.), scedit.
2. V malém kastrolku opražit mouku, mouku odsypat na talířek.
3. Do kastrolku vložit lžíci másla, rozehřát, přidat cibuli, smažit 3 minuty, míchat.
4. Přidat mouku, míchat 40 vteřin, přidat mletou papriku, zředit vývarem z bílých kostí (nebo hovězím vývarem.
5. Fazole dát do hrnce, zalít vodou, aby byly ponořené, přivést k varu.
6. Když se voda začne vařit, přidat cibulovou jíšku, přidat rajčata, vařit, až fazole změknou, míchat. Dochutit pepřem a solí.

Doporučujeme