8 brambor, oškrábat, nakrájet, uvařit v osolené vodě
200 g vařené cizrny
½ dcl teplého masového vývaru
1 lžíce másla
pepř
sůl
Suroviny dát do hrnce, rozmixovat, dochutit pepřem, solí.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
má ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.
Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.
Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.
Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.
4 tortilly
3 lžíce brynzy
3 lžíce kysané smetany
15 dkg uzeného sýra, hrubě nastrouhat
1 hrst drobně krájené zelené petržele
1 salátová okurka, šikmo nakrájet na tenké plátky
8 ředkviček, nakrájet na tenké plátky
pepř
sůl
V míse smíchat brynzu, kysanou smetanu, zelenou petržel, dochutit pepřem, solí.
Směsí potřít tortilly, na tortilly položit plátky okurky, ředkviček, posypat uzeným sýrem.
Tortilly zarolovat.
8 brambor, podélně nakrájet na plátky
100 g sušených jiker
8 koktejlových rajčat, přepůlit
3 stonky celerové natě, nakrájet na tenké plátky
1 lžíce citrónové šťávy
3 lžíce olivového oleje
pepř
sůl
V míse smíchat brambory, olej, opepřit, osolit.
Přidat rajčata, celer, citrónovou šťávu, promíchat.
Na salát nastrouhat sušené jikry.
½ kg ryby bez kosti (kapr, losos), vařené nebo pečené, natrhat
8 brambor vařených ve slupce, oloupat, nakrájet na plátky
2 vejce, uvařit natvrdo, nakrájet na plátky
1 mrkev, uvařit, nakrájet na plátky
1 hrst zelené pažitky, drobně nakrájet
pepř
sůl
V míse smíchat brambory, vejce, mrkev, zelenou petržel.
Přidat zálivku, promíchat, dochutit pepřem, solí.
Zálivka
1 lžíce majonézy
1½ lžíce bílého jogurtu
1 lžíce drobně krájeného kopru
1 lžíce citrónové šťávy
pepř
sůl
Všechny suroviny smíchat, dochutit pepřem, solí.
8 větších brambor
8 bobkových listů
½ kg soli
8 lžic stolního oleje
Brambory podélně naříznout do 2/3 výšky.
Do každé brambory vložit bobkový list.
Do menšího pekáče nasypat sůl, rozprostřít, položit brambory řezem nahoru, do každého řezu nalít 1 lžíci oleje.
Dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1,5 hodiny.
Shora uvedený recept je sice klasický, ale je energeticky náročný. Levnější varianta je:
Brambory uvařit ve slupce, nechat vychladnout.
Brambory podélně naříznout do 2/3 výšky.
Do každé brambory vložit bobkový list.
Do menšího pekáče nasypat sůl, rozprostřít, položit brambory řezem nahoru, do každého řezu nalít 1 lžíci oleje.
Dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 15 minut.