• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 27 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ŠTĚPÁNSKÁ PEČENĚ

80 dkg telecí plece
hovězí vývar na podlévání
2 vejce, do mletého masa
4 vejce, usmažit jako míchaná
7 dkg sterilizovaného hrášku
7 dkg šunky, drobně nakrájet
1 vejce na potření, rozšlehat
½ lžičky muškátového květu
½ lžíce másla, do hotové omáčky
máslo na vytření pekáče
4 lžíce strouhanky, na podsypání
1 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
pepř
sůl

Maso dvakrát umlít na strojku. Dát do mísy.
K masu přidat pepř, sůl, muškátový květ, zelenou petržel, 2 vejce, dobře promíchat.
Vál posypat strouhankou, z masa vyválet plát 2 cm vysoký, kraje potřít rozšlehaným vajíčkem.
Do středu plátu rozprostřít míchaná vajíčka, posypat hráškem, šunkou, plát svinout.
Pekáč vymazat máslem, vložit svinutý plát, podlít teplým vývarem, zakrýt, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 1 hodinu 20 minut, v polovině pečení obrátit. Občas podlévat teplým vývarem.
Pečeni položit na talíř, přikrýt alobalem, nechat 5 minut, nakrájet na plátky.
Šťávu scedit do menšího kastrolu, dochutit pepřem, solí, provařit, sundat z plotny vmíchat ½ lžíce másla.
Příloha: pečené brambory.
Víno. Müller Thurgau, kabinet.

Vytisknout

TELECÍ KARBANÁTKY

65 dkg telecí plece
10 dkg housky
2 vejce
½ cibule, drobně nakrájet
1 lžíce másla
10 dkg strouhanky
1 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
15 dkg přepuštěného másla
pepř
sůl

Cibuli osmažit na kousku másla.
Housku namočit do mléka.
Maso umlít, dát do mísy, opepřit, osolit, přidat ostatní suroviny, mimo přepuštěné máslo, vytvarovat karbanátky.
Na pánvi rozehřát rozpuštěné máslo, karbanátky osmažit.
Příloha: vařené brambory, přelité máslem, hlávkový salát.
Víno: Cabernet Sauvignon, rosé.

Vytisknout

VEPŘOVÉ MASO S MRKVÍ

VEPŘOVÉ MASO S MRKVÍ 5 osob

1 kg vepřového ramínka, nakrájet na kostky 2,5 cm
0,4 vývaru z bílých kostí, pokud není, tak hovězího vývaru
1 cibule, drobně nakrájet
2 mrkve, nakrájet na tenká kolečka
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
½ lžičky kmínu
pepř
sůl
 
V tlakovém hrnci rozehřát máslo, přidat cibuli, smažit 6 minut, přidat mouku, zředit vývarem, přidat maso, kmín, opepřit, osolit, dusit 20 minut. Odpustit tlak, promíchat.
Přidat mrkev, dusit bez tlaku, až je mrkev měkká. Dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory.

Vytisknout

SKOPOVÉ MASO S MRKVÍ

1 kg vepřového ramínka, nakrájet na kostky 2,5 cm
0,4 vývaru z bílých kostí, pokud není, tak hovězího vývaru
1 cibule, drobně nakrájet
2 mrkve, nakrájet na tenká kolečka
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
½ lžičky kmínu
pepř
sůl
 
V tlakovém hrnci rozehřát máslo, přidat cibuli, smažit 6 minut, přidat mouku, zředit vývarem, přidat maso, kmín, opepřit, osolit, dusit 20 minut. Odpustit tlak, promíchat.
Přidat mrkev, dusit bez tlaku, až je mrkev měkká. Dochutit pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory.
Víno: Cabernet Sauvignon; Merlot.

Vytisknout

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

70 dkg vepřového ramínka
30 dkg bůčku
0,5 vývaru z bílých kostí, když není, tak hovězí vývar
5 dkg špeku, drobně nakrájet
1 lžíce sádla
30 dkg kysaného zelí, vyždímat, překrájet
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
¼ l kysané smetany
1 lžička kmínu
2 lžičky mleté papriky
1 lžíci kvalitního rajského protlaku
pepř
sůl

Připravíme jíšku: v menším kastrolu krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu, zředit trochou vývar, řádně promíchat, dát stranou.
Maso nakrájet na kostky 2,5 cm.
V kastrole rozpustit sádlo, přidat špek, rozškvařit, přidat cibuli, smažit 8 minut, přidat papriku, promíchat, přidat trochu vývaru, aby paprika nezhořkla.
Přidat maso, kmín, míchat, až se vydusí vývar a šťáva z masa.
Přidat horký vývar, vmíchat jíšku, opepřit, osolit, dusit do poloměkka.
Přidat zelí, případně přidat další vývar, dusit, až maso změkne, dochutit pepřem, solí.
Kastrol odstavit z plotny, vmíchat smetanu.
Příloha: houskové knedlíky.
Víno: Rulandské šedé.

Doporučujeme