• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 27 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ČESNEKOVÁ POLÉVKA

1,5 l hovězího vývaru
6 stroužků česneku
5 krajíčků chleba
1,5 lžíce sádla
1 lžička majoránky
pepř
sůl

Hovězí vývar přivést k varu, přidat 1 lžíci sádla, majoránku, utřený česnek a ihned stáhnout z plotny.
Ochutit pepřem a solí.
Na pánvi rozpustit ½ lžíce sádla a osmažit chleba.

Vytisknout

POLÉVKA ZE ZVĚŘINY

POLÉVKA ZE ZVĚŘINY 5 osob

350 g srnčího/dančího (krk, plec)
1,5 l vody
5 lžic vřené rýže
1 cibule, hrubě nakrájet
1/2 mrkve, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celere, hrubě nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
1 lžíce kvalitního protlaku
bobkový list
4 zrnka pepře
2 zrnka jalovce, rozmáčknout
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Maso prudce osmažit, vložit do tlakového hrnce, 1,5 l přidat studené vody, přivést k varu, sbírat pěnu, přidat hrubě krájenou zeleninu, pepř, sůl, bobkový list, jalovec, vařit 35 minut.
Zatímco se vaří maso připravit jíšku: v hrnci krátce opražit mouku, přidat sádlo, míchat 1 minutu. Zředit ½ litrem studené vody, osolit, pomalu vařit 30 minut, podle potřeby ředit.
Do hrnce k jíšce scedit vývar, maso nakrájet na kostičky, dát stranou.
Vývar se zředěnou jíškou vařit ještě 15 minut, vložit nakrájené maso, vařenou rýži, protlak.
Provařit, ochutit pepřem a solí.

Vařená rýže
4 lžíce rýže
½ cibule
1 hřebíček
sůl

Do většího hrnce nalít vodu, cibuli, které zapíchnout hřebíčky, sůl, přivést k varu.
Dobře propláchnutou rýži vložit vroucí vody, vařit 5 minut, slít.
Rýži vložit do polévky.

Vytisknout

POLÉVKA Z HUSÍCH DRŮBKŮ

POLÉVKA Z HUSÍCH DRŮBKŮ 5 osob

drůbky z 1 husy
2 l vody
½ květáku, rozebrat na růžičky
1 menší cibule, hrubě nakrájet
½ mrkve, hrubě nakrájet
1 menší petržel, hrubě nakrájet
1/8 petržele, hrubě nakrájet
1 lžíce másla na jíšku
1 lžíce hladké mouky
4 žampióny, nakrájet na silnější plátky
1 lžíce másla na smažení žampiónů
1 hrst zelené petržele, hrubě nakrájet
4 zrnka pepře
¼ lžičky muškátového květu
pepř
sůl

Připravit jíšku: v hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu. Zředit 2 litry studené vody.
Očištěné drůbky vložit do hrnce se zředěnou jíškou, přidat zeleninu, osolit, pomalu vařit 1,5 hodiny.
Na pánvi rozpustit máslo, osmažit žampióny.
Vývar přecedit do druhého hrnce.
Drůbky nakrájet na kostičky, přidat do scezeného vývaru.
Do scezeného vývaru přidat osmažené žampióny, muškátový květ.
Vařit, až květák změkne.

Vytisknout

POLÉVKA ZE SLEPICE

POLÉVKA ZE SLEPICE
1 mladá slepice
3 l vody
1 mrkev, hrubě nakrájet
1 petržel, hrubě nakrájet
1/8 celeru, hrubě nakrájet
1 cibule, hrubě nakrájet
2 stroužky česneku
1 mrkev, nakrájet na nudličky
1 petržel, nakrájet na nudličky
1/8 celere, nakrájet na nudličky
½ květáku, rozebrat na růžičky
60 g sterilovaného hrášku
1 lžíce másla, na jíšku
1 lžíce hladké mouky, na jíšku
6 zrnek celého pepře
1 hrst zelené petržele, drobně nakrájet
pepř
sůl

Do hrnce vložit slepici, zalít studenou vodou, přivést k varu, sbírat pěnu.
Přidat celý pepř, hrubě krájenou zeleninu, česnek. Vařit, až slepice změkne. (V běžném hrnci cca 1,5 hodiny, v tlakovém hrnci 35 minut.)
Zatímco se slepice vaří připravit jíšku: v hrnci krátce opražit mouku, přidat máslo, míchat 1 minutu. Zředit ½ litrem studené vody, osolit, pomalu vařit 30 minut, podle potřeby ředit.
Když je slepice měkká, scedit vývar do hrnce s jíškou, vařit 10 minut, přidat drobně krájenou zeleninu, květák, vařit 5 minut nezakryté, přikrýt hrnec a vařit, až zelenina změkne, přidat na kostičky nakrájené maso ze slepice, sterilovaný hrášek.
Ochutit pepřem a solí.
Prezentace: porce polévky sypat zelenou petrželí.

Vytisknout

BRAMBOROVÉ NOKY S OBSAHEM TVAROHU

BRAMBOROVÉ NOKY S OBSAHEM TVAROHU 5 osob

300 g brambor, uvařit ve slupce
200 g měkkého tvarohu
2 vejce
300 g polohrubé mouky
mouku na podsypání
1 lžíce másla
sůl

Dát vařit větší množství osolené vody.
Do větší mísy dát rozmačkané brambory, prosátou mouku, vejce, tvaroh, sůl.
Vypracovat hladké těsto, zpracovávat 15 minut.
Na pomoučněném vále vyválet 4 hady s průměrem 2,5 cm, nakrájet na dílky 3 cm dlouhé.
Nakrájené noky po částech vkládat do velkého síta a prosypat moukou, protřepat.
Noky vložit do vařící vody, případně uvolnit ode dna.
Když noky vyplavou na hladinu, vařit ještě cca 1 minutu.
Vařené noky slít, ihned v sítu prolít studenou vodou, nechat okapat.
Na větší pánvi rozpustit máslo, po částech přidat noky a noky osmažit. 

Doporučujeme